Norske kommuner krevde i gjennomsnitt 13.699 kroner for å behandle byggesøknader i fjor. Det er nesten 10 prosent mer enn i 2016, viser tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Statistikken avslører store forskjeller i hvor høye gebyrer kommunene tar for å behandle søknader om byggetillatelse. Mens du i enkelte kommuner kan søke gratis om å få bygge en enebolig på 200 kvadratmeter, vil du i andre kommuner måtte ut med flere titusen kroner, viser en gjennomgåelse Forbrukerrådet har gjort av tallene som er innrapportert gjennom Kostra, Kommune-Stat-Rapportering.

Forbrukerrådet stiller seg kritisk til beløpet mange kommuner krever for å behandle en byggesøknad. De minner om at lovverket kun gir kommunene lov til å kreve betaling for kostnadene ved å behandle søknaden.

– Mange av de 30 dyreste kommunene ligger i samme område, de er ofte nabokommuner til storbyer og har mange av de samme utfordringene. Likevel er det store sprik i størrelsen på byggesaksgebyrene. Da må vi stille spørsmål ved om de krever mer enn de faktiske kostnadene for behandling av søknaden, sier fagdirektør Anne Kristin Vie i Forbrukerrådet til NTB.

Oversikten over kommunene i Vest-Agder. Tallene er hentet fra SSB. Foto: Skjermdump / Huseiernes landsforbund

Dyrest i Vest-Agder

I Vest-Agder er Kristiansand den kommunen som krever mest i gebyr. Her ligger gebyret på 24.500 kroner, noe som er nesten fire ganger dyrere enn Kvinesdal som er fylkets billigste kommune, med et gebyr på 5818,- per byggesak.

I nabofylket er det Arendal kommune som tar seg mest betalt, med et gebyr på 28.769 kroner . Det laveste gebyret finner man i Evje Hornnes, 5155 kroner.

Røyken kommune i Buskerud er Norges dyreste kommune å søke byggetillatelse i. Her må du ut med 46.100 kroner for å få behandlet søknaden. Krødsherad, Tokke og Vinje tar ikke en eneste krone i betaling.

– Det er klart at når forskjellen ligger på 46.000 kroner fra en kommune til en annen, så er det grunn til å stille spørsmålet om mange kommuner tar seg for godt betalt. Det er kommunenes ansvar å se til at gebyrene kun dekker faktiske kostnader. Det er det eneste de har krav på, sier generalsekretær Morten Andreas Meyer i Huseiernes Landsforbund.

Selvkostprinsippet innebærer at tjenester kommunen tilbyr skal finansieres gjennom gebyr som innbyggerne må betale. Men lovverket tillater ikke at kommunen tar seg mer betalt.

Oversikten over kommunene i Aust-Agder. Tallene er hentet fra SSB. Foto: Skjermdump / Huseiernes landsforbund

Varierende behandlingstid

Huseiernes Landsforbund lanserte fredag en kalkulator hvor du kan sjekke behandlingstid og størrelsen på byggesaksgebyret i din kommune. Kostra-tallene viser at det ikke bare er svært store forskjeller i beløpet du må ut med, men også at det er hele 200 dager i forskjell på korteste og lengste saksbehandlingstid.

I gjennomsnitt var saksbehandlingstiden i landets kommuner 36 kalenderdager.

Lyngdal brukte i gjennomsnitt 62 dager på å behandle søknaden, og var dermed kommunen som brukte lengst tid i Vest-Agder. Kristiansand bruker i gjennomsnitt 25 dager.

Sørfold kommune finner man på toppen av landsstatistikken, der det tar 201 dag å få søknaden behandlet.

Mange kommuner har faktisk så lang saksbehandlingstid at utbyggerne kan kreve å få deler av byggesaksgebyret redusert, noe mange ikke er klar over.

– Dersom kommunen ikke har behandlet byggesøknaden innen fristen på 84 dager, har man krav på å få redusert byggesaksgebyret med inntil 100 prosent. For hver påbegynte uke etter fristens utløp, reduseres gebyret med 25 prosent, sier distriktsleder Espen Solum i Huseiernes Lansdforbund i en pressemelding.