Reaksjonene i det norske skimiljøet var kraftige da den svenske dopingdokumentaren «Blodracet» ble tv-sendt i fjor. Norske skiløpere følte seg mistenkeliggjort da tv-programmet ble publisert.

På SVT onsdag er det duket for en slags oppfølger; «Blodracet 2». Mens den første dokumentaren fokuserte på 1990-tallet, dreier det seg nå om 2000-tallet — i særdeleshet OL i Salt Lake City i 2002. Da var det som verst, som denne oversikten bekrefter.

Umenneskelig sterk Mühlegg

Langrennsløper Frode Estil tok sølvmedalje på jaktstarten sammen med Thomas Alsgaard - bak en gjennomdopet Johann Mühlegg.

Mühlegg beinfløy i oppoverbakkene og virket umenneskelig sterk. Noe han for så vidt var.

— Jeg husker jo at vi snakket innad i miljøet om at det var meget oppsiktsvekkende at han var i så god form, sier Frode Estil om prestasjonen til Mühlegg.

- Hengte ut uskyldige hedersmenn

Estil husker tv-programmet «Blodracet» fra i fjor.

— Jeg håper de er mer seriøse denne gangen. Jeg følte programmet ikke var veldig troverdig, og hengte ut uskyldige hedersmenn som ikke hadde mulighet til å forsvare seg. De prøver nok å få til noe mistenkelig denne gangen også, slik at nøytrale seere spekulerer på hva som har foregått, sier Estil.

- Skal du se programmet på onsdag?

— Jeg har ikke tilgang til svensk tv og har andre bekymringer i dagliglivet. Jeg får det nok med meg i media.

Det er reporterne Magnus Svenungsson og Hasse Svens som står bak dokumentaren - under navnet «Uppdrag granskning».

Og ja, det er nordmenn involvert denne gangen også. Det bekreftet prosjektleder Nils Hanson til Aftenposten i desember i fjor.

Oppgitt, trist og maktesløs Dæhlie

I den første dokumentaren ble skiløpere som Bjørn Dæhlie, Erling Jevne og Marit Mikkelsplass intervjuet. Dæhlie sa i ettertid at han følte seg «oppgitt, trist og maktesløs» over det han mente var en mistenkeliggjøring av ham og norsk skiiidrett.

Prosjektleder Hanson er ordknapp om innholdet «Blodracet 2», ut over at norsk skisport er involvert.

Tv-programmet sendes onsdag kl. 20 på SVT1.