RIO DE JANEIRO: Du husker kanskje at 10.000-meterjenta viste frem en ødelagt sko etter å ha tatt bronse i EM forrige måned? Slapp av, det er en kjempehaug å ta av!

– Ja, jeg er har en liten forkjærlighet for sko. Men da snakker vi om løpesko. Damesko er jeg ikke spesielt opptatt av. Da jeg var i bryllupet til søsteren min tidligere i sommer, gikk jeg i hvite joggesko. Det er ikke bra å gå på stiletthæler, forklarer Karoline Bjerkeli Grøvdal, som har gangen i den leide leiligheten fylt opp med skopar.

– Jeg er en storbruker fordi jeg trener så mye. Sliter ut tre-fire par i måneden – og dem kaster jeg.

Karoline Bjerkeli Grøvdal sliter ut og kaster tre skopar i månden, men hun har også tatt vare på ca. 200 par! Foto: Magnus Knutsen Bjørke

Favorittparet som røk i finalen i Amsterdam, fremkalte ingen stor fortvilelse. Hun har akkurat like sko liggende klare. Det var bare at EM-skoene var innløpt.

Foredrag om spiseforstyrrelse

I morgen løper hun 10.000-meter i OL. Veien dit har vært litt kronglete. En oppsummering av Tjalve-jentas karrière i kortversjon lyder slik: supertider, spiseforstyrrelse, skader – og nå medaljefart.

Karoline Bjerkeli Grøvdal har hatt sin beste seniorsesong. Det startet med EM-bronse i terrengløp i desember og fortsatt med EM-bronse på 10.000 meter. I mellomtiden har hun forbedret persene på alt som er. For en belønning etter alt som har vært av trøbbel!

Men alle skadene orker hun ikke å snakke om. Det er historie. Men spiseforstyrrelsen har hun ikke prøvd å dytte unna offentligheten.

– Jeg holdt foredrag om det i fjor for Olympiatoppen og i Bergen. Det er hyggelig hvis folk syns det hjelper. For meg var det en god opplevelse, og jeg synes det var fint å kunne bidra på min måte. Vi har en-to slike saker hvert år, så vi må løse det. For meg tok det syv år før jeg kunne ta neste steg. Når du er ung, så har du lyst til å springe alt, og du ser ingen begrensninger. Det ble litt for mye.

«Rising star»

I 2009 ble langdistansejenta kåret årets «rising star» av Det internasjonale friidrettsforbundet – sammen med Christophe Lemaitre, franskmannen som senere ble første hvite løper under ti blank på 100 meter. I år går det på skinner igjen.

Karoline Bjerkeli Grøvdal er en av Norges beste friidrettsutøvere. Foto: NTB scanpix

– Det er ikke noe sjokk at det fungerer. Jeg vet at jeg har gjort mye riktig og får som fortjent. Og så har jeg motbevist påstanden til dem som sier at jeg er for treig. Jeg ble litt sint for det, sier 26-åringen.– Spurtegenskaper har med å være godt trent. Det er ikke nødvendigvis den som er raskest på 200 meter som vinner en spurt på 10.000 meter, det er helst hun som er bets trent. Jeg tenker ikke så mye på å bli raskere – bare en bedre løper. Nå er jeg blitt sterkere. Løping er også styrketrening.

Ingrid— og Grete-tider inspirerer

I Norge snakker vi ofte om å hoppe etter Wirkola, ikke så mye om å løpe etter Ingrid Kristiansen og Grete Waitz. I den målbare idretten friidrett blir selvfølgelig Grøvdal sammenlignet med to av verdens beste løpere på 1970- og 80-tallet.

– Tidenes deres er motiverende mål som ligger der. I sommer har jeg tatt persen til Grete Waitz på 5000 meter og norgesrekorden hennes på en engelsk mil, men det er et stykke igjen til Ingrid Kristiansens tider på 5000 og 10.000. (14.57,77 mot 14.37,33 og 31.23.45 mot 30.13,74).

– 15-blankgrensen var god å ta. Den har ligget der som en sperre i hodet. Når du får det til, løsner det litt mentalt også, og det er ekstremt viktig for sluttresultatet.

Trener seg selv

Selv om Grøvdal er samboer med Vladimir Vukicevic, har de lite idrettslig omgang.

– Jeg kan ikke jogge med ham en gang. Han jogger maks ti minutter, sier løperjenta og ler.

Hun trener seg selv. Det ble resultatet etter at Friidrettsforbundet og Vidar tvang henne til å gi opp samarbeidet med Frank Evertsen.

I RIO: Arne Hole.

– Jeg er min egen trener, men får oppfølging av Olympiatoppen og Tjalve. I starten var det skepsis til dette, men nå stoler de på meg. Det er åpenhet rundt dette, og jeg tar imot råd. Men jeg er 26 år og har drevet i ti år på dette nivået. Jeg har alltid vært selvstendig i treningsarbeidet. Trenger jeg å bli pushet, så tar jeg en økt med gutta. Jeg har funnet målet på hva jeg tåler og hva som funker.I år har det funket så bra at Olympiatoppen må åpne lommeboken litt mer neste år. Uansett hvordan det går i OL, rykker Karoline Bjerkeli Grøvdal opp fra B— til A-stipend. Det kommer godt med.

Selv om hun får gratis sko.