Man trenger ikke være den beste spilleren for å bli en helt hos fansen. Det er i alle fall det Daily Mail innleder sin topp 50-liste over de største kultheltene i Premier Leagues 23 år lange historie.

«De kan være best eller dårligst på laget. De kan ha en artig frisyre eller et rart navn. De kan løpe gjennom veggen for laget, eller gjemme seg bak den. De kan være snille eller ordentlig fæle», skriver de i innledningen.

Mange gamle helter, både flopper og dyktige spillere har funnet veien til lista. Deriblant fire nordmenn.

— En spiller de kunne stole på

Den nærmest toppen er Gunnar Halle. Den «mopp-hårede» nordmannen, som Daily Mail kaller han, havner på en 22.-plass. Halle spilte i England fra 1991 til 2002 for Oldham, Leeds, Bradford og Wolves. Og det er tiden i Oldham som sikrer ham plassen på lista.

— Jeg fikk en ganske sentral rolle og ble akseptert av fansen ganske fort. Jeg spilte det som var av kamper så lenge jeg var skadefri. Og jeg tror de likte innstillingen min. Jeg var en ærlig spiller. De hadde større stjerner enn meg, men jeg var en spiller som de kunne stole på og som ga alt. Jeg ville bare hjelpe klubben så godt jeg kunne, og det var viktig i alle klubbene jeg spilte for. Og i Oldham bidro jeg til og med med noen scoringer, sier Halle. På 212 kamper for Oldham scoret han 21 mål.

Reddet plassen

Det viktigste av dem alle kom i den siste serierunden i Premier Leagues første sesong, 1992/93. Oldham var i fare for å rykke ned, men sikret plassen med en sterk seier 4-3 mot Southampton og en Matt Le Tissier i storform. Halle scoret Oldhams fjerde mål og økte ledelsen til 4-1 etter 64 minutter. Le Tissier reduserte to ganger og scoret totalt tre mål i kampen, men Oldham holdt unna og Halles scoring ble målet som sikret plassen. De havnet plassen over nedrykksstreken med to måls bedre målforskjell enn Crystal Palace.

— Det er vel den eneste gangen jeg har blitt fraktet rundt i en åpen buss fordi vi har unngått nedrykk, ler Halle.

— Men vi var en veldig liten klubb og å beholde plassen var utrolig viktig for fansen. Og når man scorer avgjørende mål i sånne kamper, så betyr det mye. Spesielt i England.

- Er det litt stas å bli husket på en sånn liste?

— Hehe, det hadde vært verre for å bli husket for noe utenfor banen eller for noen grove tabber. Men det er jo selvfølgelig artig. Da vet man at man ble satt pris på, sier Halle.

— Får plassen grunnet en fryktelig start

Den neste på lista er Jan Åge Fjørtoft på en 34.-plass. Spissen ble hentet til Swindon Town fra Rapid Wien da rødtrøyene rykket opp til Premier League i 1993. Klubben satte ny overgangsrekord med å betale en halv million pund, men Fjørtoft brukte lang tid på å betale klubben tilbake.

— At den store nordmann hadde en så forferdelig start - kom til klubben sommeren 1993 og scoret ikke ett mål før jul - er grunn nok til å ha ham med. Men han svarte med å score 13 mål på sine neste 17 kamper, skriver Daily Mail om nordmannen.

— Jeg bruker å si at jeg aner ikke hvorfor jeg ikke scora det første halvåret, på samme måte som jeg ikke aner hvorfor jeg plutselig scora på alt, sier Fjørtoft til Sunnmørsposten.

En annen årsak for plassen på lista er nordmannens velkjente flyfeiring, som ble hermet etter på fotballbaner over hele landet, skriver Daily Mail om Fjørtofts 34.-plass.

— Når jeg er på ferie i England den dag i dag, så kommer folk gjerne nedover gata som et fly og roper «Jan, Jan!», ler Fjørtoft.

To plasser etter følger Øyvind Leonhardsen. Nordmannen var en av de første utlendingene til å få innpass i Wimbledons «Crazy Gang» og fra sin midtbanerolle bidro han med flere mål i sine tre sesonger i London-klubben. «Leo» spilte også for Liverpool, Tottenham og Aston Villa.

På 40.-plassen har Eirik Bakke fått plass. Sogndølingenvant Leeds-fansen over med sin tøffe og røffe spillestil og i sin første sesong for klubben scoret han åtte mål og hjalp klubben til en semifinale i Champions League i 2001. ## Dansk dynamitt på tredje

LANG VENTETID: John Jensen brukte 98 kamper på å score sitt første mål for Arsenal. Det ga han kultstatus blant fansen. Foto: NTB Scanpix

Men alle de norske blir knust av listens høyest rangerte skandinav. På tredjeplass ligger nemlig John «Faxe» Jensen. Den danske spilleren ble en helt på Highbury på tidlig 90-tall. Hans nydelige permanent og stramme bart hadde nok en del med saken å gjøre, men først og fremst ble han en yndling fordi han "aldri" scoret.— Jensen brukte 98 kamper på å score sitt første mål for klubben. Fremdeles finnes det t-skjorter der ute med teksten "Jeg så John Jensen score", skriver Daily Mail i beskrivelsen.

Foran Jensen finner vi Shaun Goater, Manchester City-spissen fra Bermuda. Og øverst av dem alle er Jason Lee. Nottingham Forest-spissen med middelmådige ferdigheter, men med en sveis som ingen mann i verden kunne matche. Bare se her!