OSLO: – Det pågår en diskusjon i Israel om blokaden av Gazastripen, fortalte Støre (Ap) etter å ha hatt en lengre og detaljert telefonsamtale med Barak søndag kveld.

– Norge vektlegger at det bør komme snarlige endringer fra Israels side, sier Støre.

Utenriksministeren snakket deretter med FNs generalsekretær Ban Ki-moon. Både FN og det internasjonale giversamfunnet er åpne for å bli trukket inn i arbeidet med å lette på blokaden, forteller Støre.

– Rammer brutalt

– Det er åpenbart nå et rom for å ta opp blokaden med fornyet kraft, og det bruker generalsekretæren for alt det er verdt. Det er tett kontakt mellom FN, Midtøsten-kvartetten og Norge, som leder giverlandsgruppen for palestinerne (AHLC), sier Støre til NTB.

– Dette er en blokade som rammer sivilbefolkningen brutalt, men som paradoksalt nok ikke fungerer etter hensikten, sier Støre. Han viser til den store smuglingen som foregår gjennom tunnelene fra Egypt. Men varene som kommer inn, selges ikke fritt.

– Det er en politisk administrert økonomi. Det bidrar til å styrke Hamas-styret på Gazastripen som har en atferd vi er meget skeptiske til når det gjelder menneskerettigheter, korrupsjon og en rekke andre forhold, sier Støre.

Medisinsk utstyr

AHLC, som Norge er leder for, fikk mandat fra FNs sikkerhetsråd til å bistå til gjenoppbyggingen etter krigen på Gazastripen ved årsskiftet 2008–2009. Men gjenoppbyggingsarbeidet har gått tregt ettersom Israel bare slipper begrenset med forsyninger inn på Gazastripen.

Blant forsendelsene som blir rammet, er avansert medisinsk utstyr som norske myndigheter har betalt for. Utstyret, som har en verdi av over 5 millioner kroner, skulle blant annet til Shifa-sykehuset i Gaza by. Men det har stått på lager på Vestbredden i sju måneder.

– Jeg tok opp dette med Barak. Han var ikke kjent med det, men han noterte seg det. Vi kommer til å følge opp med detaljert informasjon overfor israelske myndigheter, sier Støre.

Nei til boikott

Blokaden ble innført etter at Hamas kom til makten på Gazastripen for tre år siden. Israel mener den er nødvendig for å hindre import av våpen til det palestinske området.

– Dette er et legitimt hensyn, sier Støre.

Frankrike har foreslått at EU kan bidra med grensekontroller til sjøs og mot Egypt, men Støre sier det ikke er aktuelt for Norge å bidra til dette nå.

– Jeg vil være tilbakeholden med å tenke tanken at Norge skal bistå i å administrere en blokade. Blokadepolitikken slik den nå håndheves, er vi kritiske til, sier Støre, som påpeker at det er for tidlig å si om det kommer konkret EU-politikk ut av det franske forslaget.

Slik hjelp til grensekontroll var heller ikke tema da Støre diskuterte blokaden med Barak søndag kveld.

– Må ha kanal til Israel

Israels politikk har kommet under sterkt press etter at aktivister den siste tiden har forsøkt å ta seg til Gazastripen med forsyninger sjøveien. Forrige mandag ble ni aktivister drept da israelske styrker bordet de seks skipene.

– Israel er vel kjent med våre syn på både blokaden og oppbringingen av fartøy. Men det er viktig at vi har kanaler til Israel for å kunne gå inn i problemstillingene, sier Støre, som derfor også gjentar at det ikke er aktuelt å gå til boikott av Israel.

– En boikott har som effekt å svekke vår påvirkning og gjøre oss ubetydelige, sier utenriksministeren.