Mange av demonstrantene bar hvite ballonger og bannere med slagord som «Frie valg», og «Dette er bare begynnelsen».

Demonstrantene protesterte mot det de mener var omfattende valgfusk under valget på ny nasjonalforsamling for tre uker siden, og mot Putins faste grep om det politiske systemet.

Ber Putin gå

Massedemonstrasjonen i Moskva og i flere andre store byer ble holdt kvelden før 20-årsdagen for Sovjetunionens oppløsning.

Mikhail Gorbatsjov, Sovjetunionens siste leder, oppfordret i et intervju med radiostasjonen Ekko Moskva Putin om å gi seg som politiker og droppe å stille til gjenvalg.

— Jeg vil råde Vladimir Putin til å trekke seg nå. Han har hatt tre perioder: to som president og én som statsminister. Tre perioder er nok, sa Gorbatsjov. 80-åringen påpekte at han selv bestemte seg for å gi seg da det ble klart at Sovjetunionen ikke ville bestå, og oppfordret Putin til å gi etter for folkets krav.

— Det var det jeg gjorde den gang, og det er det han bør gjøre nå, sa den tidligere fredsprisvinneren.

Ny revolusjon

Til tross for den store folkemengden gikk demonstrasjonen fredelig for seg. Den ble avsluttet på kvelden uten at det ble meldt om sammenstøt av noe slag.

Blant dem som holdt appell under massedemonstrasjonen, var tidligere finansminister Aleksej Kudrin. Han oppfordret til dialog mellom opposisjonen og Kreml og sa at Russland risikerer en ny revolusjon hvis det ikke innledes samtaler.

— Det trengs en plattform for dialog, hvis ikke, vil det bryte ut en revolusjon, og vi vil miste den muligheten vi har i dag for en fredelig endring, sa Kudrin.

Blant talerne var også den kjente bloggeren Aleksej Navalnij, som tidligere i desember ble fengslet i forbindelse med en annen demonstrasjon.

— Jeg ser nok mennesker her til å ta Det hvite hus (det russiske regjeringsbygget) akkurat nå. Men vi er fredelig folk og vi vil ikke gjøre det, ikke nå, sa Navalnij. I stedet oppfordret han folk til å fortsette å demonstrere og presse fram endringer.

Reformer

4. mars er det presidentvalg, og fram til nå har det nærmest vært regnet en selvfølge at statsminister Vladimir Putin kommer til å vinne. Men med den store oppslutningen i protestene etter valget på ny nasjonalforsamling, er både Putin, nåværende president Dmitrij Medvedev og det statsbærende partiet Forente Russland under hardt press.

Medvedev tok denne uken til orde for politiske reformer og foreslo blant annet direktevalg på regionale guvernører, men mange demonstranter mener at det ikke er nok.

Putin har også forsøkt å komme demonstrantene i møte, ved blant annet å love at det skal installeres overvåkingskameraer i alle valglokaler.

Men han har også sammenlignet demonstrantenes hvite armbånd med kondomer, noe som har fått Gorbatsjov til å si at han skammer seg over Putins reaksjoner.

Kirken kritisk

Opposisjonsledere sa på forhånd at de forventet at minst 50.000 mennesker ville delta på demonstrasjonen i Moskva

Lørdagens massemønstring var den andre store demonstrasjonen i hovedstaden siden valget for tre uker siden.

Samtidig advarer lederen for den russisk-ortodokse kirken, patriarken Kirill, mot sosiale medier, som han mener blir brukt til å manipulerer naive mennesker.

Uttalelsen ble lørdag offentliggjort av nyhetsbyrået Interfax, få timer før demonstrasjonene, som i stor grad er kunngjort via sosiale medier.

Patriarken nevner ikke de planlagte demonstrasjonene, men han sier at politiske endringer ikke er nok til å endre samfunnet, det kan bare skje ved åndelig forvandling. (©NTB)