REYKJAVIK: Ny oppdatering om situasjonen i luftrommet kommer klokken 21 mandag kveld. Da vil det trolig være klart om den forventede skyen som man frykter skal treffe Sørlandet passerer sør for Norge eller kommer inn over Sør-Skandinavia som forventet.

LAVA: Vulkanutbruddet på Island begynte onsdag. Mandag var det synlig lava i vulkanen under isbreen Eyjafjallajökull. FOTO:SCANPIX Foto: Reuters / Scanpix

Satellittbilder som ble vist på TV 2 Nyhetskanalen mandag ettermiddag antyder at Norge kan gå helt klar av skyen, men statsmeteorolog Haakon Melhuus sier det ikke er mulig å lage prognoser på annet grunnlag enn det man benytter ved utformingen av de vanlige værmeldingene.– Et satellittbilde i seg selv sier ikke noe om hvordan været blir fram i tid, sier Melhuus

Synlig lava Det er synlig lava i vulkanen under isbreen Eyjafjallajökull, og askeproduksjonen minsker, fastslår Islands meteorologiske institutt.

– Det er i hvert fall noe lava som bobler opp fra krateret og lander på isen, sier geologen Hjorleifur Sveinbjornsson til Reuters.

– Fargen på dampen er brun, men også ganske hvit, så det ligner mest på vann som fordamper.

Han tilføyer at rystelsene har økt og utbruddene i vulkanen fortsetter, men at det ser ut til å komme mindre aske.

Flere eksperter har allerede sagt at lavaproduksjon vil være et godt tegn.

Tidligere mandag varslet den islandske kystvakten og forskere at man skulle fly nær vulkanen for å forsøke å konstatere den nye utviklingen.

Definitivt bedre

– Situasjonen er definitivt bedre enn den var, særlig på lørdag, som var en vanskelig dag for oss på grunn av tykt askenedfall rett sør for vulkanen, sier Urdur Gudmunsdottir, talskvinne for det islandske utenriksdepartementet.

At det kommer lava, kan være en antydning om at vulkanutbruddet går inn i en mindre eksplosiv fase.

Det kan være et godt tegn for tusener av flypassasjerer som har måttet innstille sine reiser over store deler av Europa på grunn av askeskyene som har tvunget myndighetene til å stenge luftrommet.

To kilometer

Askesøylen som står opp av vulkanen, ble mandag anslått til å ha sunket til cirka 2 kilometers høyde. Det er mye lavere enn den tidligere høyden på opptil 11 kilometer, opplyser den meteorologiske tjenesten på Island.

Men samtidig er det skjedd andre endringer.

– Vi har merket sterke vulkanske rystelser, så det må ha skjedd noen forandringer på vulkanens overflate, sa geologen Hjorleifur Sveinbjornsson tidligere mandag.

– Lava vil være bra fordi da vil vi ikke få all denne asken, og vi vet jo hva asken gjør med flygingene, sier Sveinbjornsson.

Men det er en risiko for at smeltet stein kan skape nye veier for vannet fra den smeltende isbreen, slik at deler av det renner ned i vulkanen. Det kan igjen utløse flere eksplosjoner og nye, store askeskyer.

Null sikt

Sikten nær utbruddet er nesten null fordi fallende aske metter lufta og dekker landbruksområder med et lag med aske som kan være skadelig for dyr hvis det spises, sier politiet til lokale medier.

Enkelte steder er askelaget på bakken 10 centimeter, ifølge islandske medier.

Det har også vært endringer i vindretningen, og meteorologene tror at asken kan begynne å falle ned over hovedstaden Reykjavik tirsdag, melder den islandske nettsiden Iceland Review Online.

Foreløpige rapporter går ut på at hestene og andre husdyr som gresset ute i området sør for vulkanen, ser ut til å ha klart seg bra. Derimot meldes det at fugler dør i tusentall.

Følger Katla

Seismologer oppgir at den fryktede vulkanen Katla, som ligger nær vulkanen under Eyjafjallajökull, foreløpig ser ut til å holde seg helt i ro. De tre siste gangene vulkanen under Eyjafjallajökull har hatt utbrudd, i årene 920, 1612 og 1821–1823, har også Katla våknet til liv.

Men foreløpig er det ingen tegn til at noe skjer med Katla, og man pleier å få et varsel minst en måned i forveien, opplyser seismologen Ari Tryggvason ved universitetet i Uppsala til nyhetsbyrået TT.

Han mener det ikke er tilstrekkelig vitenskapelig grunnlag til å slå fast at de to vulkanene alltid våkner til liv samtidig, ettersom det bare dreier seg om tre kjente tilfeller på over 1.000 år.

Katla er imidlertid mye større enn sin navnløse bror under Eyjafjallajökull, og et utbrudd vil kunne få langt større konsekvenser enn dem man har sett til nå.