– Jeg mener jenter skal kunne gå trygt på gata, føle seg trygge på fest og bestemme over sin egen kropp uten å bekymre seg for voldtekt, sier Marte Teigen (20) til NTB.Hun var blant dem som gikk i fakkeltoget mot voldtekt sent lørdag kveld. Politiet antar at omkring 300 mennesker deltok i markeringen.

– Vi vil møte noe av den frykten som har spredt seg på grunn av de mange voldtektene. Vi vil holde motet oppe blant Oslos kvinner og vise at de ikke trenger å sitte hjemme for å være trygge, sier leder Ane Stø i kvinnegruppa Ottar, som tok initiativ til fakkeltoget.

Under parolen «Fra angst til aksjon – ta natta tilbake», protesterte deltakerne i fakkeltoget mot de mange overfallsvoldtektene som har rammet kvinner i hovedstaden den siste tiden. Parolen er blitt funnet fram med jevne mellomrom i 25 år, både i markeringer mot voldtekt og i forbindelse med kvinnedagen. Men denne gangen er det de 48 anmeldte overfallsvoldtektene i Oslo hittil i år som har fått begeret til å flyte over.

– Vi vil ha vår bevegelsesfrihet tilbake, vi har rett til å være ute som alle andre. Hvis vi ikke lar oss styre av frykten, men er ute og tar vare på hverandre, blir faren mindre, sier Stø til NTB. (©NTB)