OSLO: Kampanjen «Planlegg hjemturen» har som mål å vise at man med enkle grep kan gjøre turen hjem fra byen litt tryggere, både for seg selv og andre.

— Alarmene i seg selv vil ikke stoppe volden. Men med utdelingen ønsker vi å vise at man gjennom å vise omsorg for seg selv og andre sammen kan bidra til å gjøre Norges byer tryggere, sier generalsekretær Åsne Havnelid i Røde Kors.

Overfallsalarmene deles ut med støtte fra Gjensidigestiftelsen. Initiativtaker Jostein Røraas sier selve budskapet om å ta vare på hverandre er viktigere enn alarmene.

— Hvis vår bevisstgjøring fører til at unge kvinner ikke trenger å bruke overfallsalarmene, har vi nådd vårt mål, sier Røraas.

I april tok Røraas initiativ til utdeling av 5.000 alarmer i Oslo etter at han selv hadde vært vitne til en hendelse som han mener kunne blitt en overfallsvoldtekt.

Røde Kors og Gjensidigestiftelsen har fem råd de oppfordrer folk til å følge for å trygge sin egen tur hjem fra byen. Man må holde seg unna pirattaxi, ikke lytte til musikk om man går alene nattetid, oppsøke opplyste gater på hjemturen, være observant og våken og forsøke å ta følge med venner, når det er mulig.

Til sammen skal 2.000 overfallsalarmer deles ut i Kristiansand.