Hovedmarkeringen i Washington lørdag skal ha tiltrukket seg én million demonstranter, og om lag halvparten så mange deltok i marsjene i New York og Los Angeles, ifølge arrangørene. Det var også store demonstrasjoner i Chicago, Boston, Miami, Denver, Seattle og Philadelphia, i tillegg til sympatimarkeringer i utenlandske byer som London, Paris, Berlin, Roma, Sydney, København, Stockholm og Oslo, samt på et skip i Antarktis.

Demonstranter i kvinnemarsj i Washington lørdag. Foto: John Minchillo / AP / NTB scanpix Foto: John Minchillo / TT / NTB Scanpix

Flere timer etter at markeringen «Women's March on Washington» etter planen skulle være over i hovedstaden, var det fortsatt mange demonstranter i gatene. Kvinnemarsjen er en av de største demonstrasjonene i byens historie, og det skal ikke ha vært noen pågripelser i forbindelse med den.

– Han er en narsissist

Demonstrantene marsjerte for likestilling og mangfold, og totalt verden over skal antall demonstrasjoner være omkring 600. Arrangementene er kommet i stand som en reaksjon på Trumps politikk og kommentarer om kvinner.

Alicia Keys opptrådte under kvinnemarsjen lørdag. Foto: Jose Luis Magana / AP / NTB scanpix Foto: Jose Luis Magana / TT / NTB Scanpix

– Det føles fantastisk å være med kvinner som står imot Trumps splittende, diskriminerende og truende retorikk, sier 16-åringen Maria Iman, som hadde reist til Washington fra Illinois med venner fra sin videregående skole.

– Jeg er en del av historien, og en dag skal jeg fortelle barna mine om dette, sier hun. Læreren Tanya Gaxiola fra Arizona forteller at hun er bekymret for Trumps planer om å begrense abortlovene og ellers slå ned på kvinners rettigheter.

Skuespiller Emma Watson klapper under den massive protesten i USAs hovedstad. Foto: Jose Luis Magana / AP / NTB scanpix Foto: Jose Luis Magana / TT / NTB Scanpix

– Han er en narsissist som søker bifall, og dette er en stor oppvisning av motvilje. Forhåpentligvis vil det få hans oppmerksomhet, sier hun.

Tyst fra Trump

Demonstrantene både i Washington og mange andre steder stilte opp i rosa strikkelue, et plagg som har fått tilnavnet «pussyhat». Luene er en protest mot Trumps famøse uttalelse «grab'em by the pussy». Plakatene og budskapene var mange, men temaer som abort, helsetjenester, homofile og lesbiskes rettigheter, mangfold og klimaendringer gikk igjen.

Ifølge arrangøren deltok rundt én million demonstranter i marsjen mot president Donald Trump. Arrangørene ventet rundt 500.000 deltakere. Foto: Jose Luis Magana / AP / NTB scanpix Foto: Jose Luis Magana / TT / NTB Scanpix

Den nye presidenten var klar over at hundretusener strømmet til hovedstaden for demonstrasjonen, men det har ikke kommer noen kommentarer om marsjen fra Trumps team eller fra ham selv på Twitter.

Hillary Clinton har gitt sin støtte på Twitter, hvor hun skriver at «Jeg tror virkelig vi er sterkere sammen», ifølge New York Times.

Mange kjendiser

Popstjernen Madonna dukket overraskende opp under lørdagens kvinnemarsj i Washington. I tillegg var filmstjernen Scarlett Johansson på scenen, samt journalisten og feministen Gloria Steinem, professor og politisk aktivist Angela Davis, skuespilleren og feministen Emma Watson og popikonet Cher.

«Jeg er med henne» står det på plakaten, med referanse til Hillary Clinton som var Trumps motstander i presidentvalgkampen. Foto: Ross D. Franklin / AP / NTB scanpix Foto: Ross D. Franklin / TT / NTB Scanpix

– Støtt alle kvinner og vår kamp for like rettigheter og som individer som vet hva som er best for oss selv og vår kropp – bedre enn noen som helst folkevalgt, sa Johansson i en direkte oppfordring til den nyinnsatte presidenten.

Madonna var krassere i sin appell og ønsket velkommen til kjærlighetens revolusjon og opprør.

Ifølge Aftonbladet brøt CNN direktesendingen da hun sa «fuck you» flere ganger.

– Ja, jeg er sint. Ja, jeg er opprørt. Ja, jeg har tenkt en masse på å sprenge Det hvite hus. Men jeg vet at det ikke vil endre noe. Vi kan ikke fortvile, sa Madonna, før hun framførte flere av sine sanger. (©NTB)