På en juleaften for mange år siden hos mine svigerforeldre skjedde det noe som siden er blitt en fast julehistorie i vår familie. Min svigerfar var kjøpmann og jobbet på julaften. Sliten, men forventningsfull til kvelden, hadde han skiftet til dress og satt med et lurt blikk gjennom hele julemiddagen.

— Den store Julefadesen fikk en lykkelig slutt da min svigermor fikk et nydelig smykke på årets lyseste kveld.

Da tiden var kommet for åpne gavene forsvant han hemmelighetsfull ut av stuen. Etter en veldig lang stund, kom han tilbake og smilet var erstattet med et fortvilet uttrykk. Så sier han til sin kone: «I år har jeg kjøpt en ekstra fin gave til deg Edith, men jeg har gjemt den så godt at jeg ikke klarer å huske hvor jeg la den».

324746234.jpg Foto: Shutterstock

Først ved Sankthans-tider året etter fant svigerfar julegaven. Denne lille esken lå godt gjemt blant verktøy og spiker i kjelleren. Den store Julefadesen fikk en lykkelig slutt da min svigermor fikk et nydelig smykke på årets lyseste kveld.

Nå er det bare noen dager igjen til julaften og det gjelder å holde hodet kaldt. Ikke la innspurten blir så stressende at du glemmer hvor du har gjemt hemmeligheten dine eller hva du skal servere i julen.

262965002.jpg Foto: Shutterstock

Det er fremdeles godt tid til å lage din egen rødbetgravet laks. Den er laget i en fei, smaker nydelig og kommer til å imponere stort under årets julelunsjer. Er du rådvill når det gjelder tilbehør til de andre julemåltidene? Lag en superenkel og deilig kålsalat som kler det meste. Lei av å servere samme desserten hvert år? Her får du oppskrift på sjokolademousse med et hint av jul i form av kanel og pepperkaker.

God Jul!

Oppskrifter

Rødbetgravet/marinert laks

750 gram fersk utbenet laksefilet

120313429.jpg Foto: Shutterstock

1 dl havsalt

1 dl sukker

2 ukokte rødbeter, revet

2 ss sitronskall

2 ss appelsinskall

1 bunt dill

rødbet laks 3 copy.jpg Foto: Odd Nerboe

Legg halvparten av dillen i bunnen av stor, dyp panne eller et fat . Bland sammen salt og sukker og gni jevnt over hele laksen. Fordel revet rødbet, sitron— og appelsinskall over kjøttsiden av laksen slik at alt blir godt dekket. Dekk over med dill.

Dekk laksen tett til med plastfolie, og sett i kjøleskapet i 48 timer (store fileter trenger mer tid til marinering).

Ta laksen ut fra kjøleskapet og fjern revet rødbeter, salt/sukker-blandingen og væske som har samlet seg opp, Skyll laksen under kaldt vann og tørk med tørkepapir.

Topp med dill og litt revet sitronskall, og server med kapers, rødløk og rømme.

sjokomousse med kanel.jpg Foto: Odd Nerboe

Julete sjokolademousse med kanel og pepperkaker

4 personer

0,5 dl melk

1 kanelstang (kan erstattes med malt kanel)

200 gram mørk 70% sjokolade, i biter

3 dl kremfløte

2 eggehvite

2 eggeplommer

3 ss sukker

272320040.jpg Foto: Shutterstock

4-5 pepperkaker, knust til smuler. Du kan også bruke andre julekaker eller sjokoladecookies.

Pisk eggehviter stive. Pisk eggeplommene sammen med sukker til eggedosis og sett begge til side. Varm opp melk og kanelstang og la kanelstangen trekke i melken noen minutter. Fjern kanelstangen og ha sjokoladebiter i melken. La sjokoladen smelte i melken på lav varme over vannbad. Hell sjokolade/melkeblandingen over i en stor bolle og avkjøl. Pisk fløten stiv og vend inn smeltet sjokolade, eggedosis og til slutt stivpisket eggehviter. Fordel sjokolademoussen i serveringsglass eller i en stor bolle. Avkjøl i ca. 3 timer og server med pepperkaker smuler på toppen.

192270644.jpg Foto: Shutterstock

Grillet kålsalat

til 4 personer

1/2 lite hode rødkål

1/2 lite hode vanlig hvitkål

olivenolje

2 dl grovhakkete hasselnøtter

saft fra 1 sitron

1 ts honning

Havsalt og nykvernet sort pepper

50 gram parmesan, høvlet

Varm grillen (øverste element) i stekeovnen.

ovnsbakt_kålsalat.jpg Foto: Aicha Bouhlou

Skjær kål i tynne strimler og bland med olivenolje. Fordel kålen utover på et stekebrett og grill i ca. 5 minutter til tuppene begynner å få litt farge. Ta ut kålen og snu litt på den. Sett tilbake i ovnen og stek i 5 min til.

Avkjøl kålen litt. I mens rister du grovhakkete hasselnøtter i en tørr stekepanne.

Visp sammen 1 ss olivenolje, saften av en sitron og honning.

Bland den lunkne kålen med dressing, smak til med salt og pepper og ha I hasselnøtter avslutningsvis. Topp med fersk høvlet parmesan rett før servering.