Det går fram av forslaget til Ap-program som skal behandles på Ap-landsmøtet til helgen. Flertallet i programkomiteen vil avvikle statlig støtte til oppdrett av pelsdyr i Norge, mens et stort mindretall gradvis vil avvikle slik oppdrett. — For meg er dette et etisk spørsmål i forhold til dyrevelferd og dyrehelse. Det er forståelig at vi må holde dyr innesperret for å produsere mat, men det er uetisk å holde dyr i fangenskap utelukkende for menneskers forfengelighet, sier stortingsrepresentant Torgeir Micaelsen (Ap) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

— Det finnes nok av fin fuskepels å få kjøpt, sier Buskerud-representanten, som viser til at flere europeiske land har forbudt pelsdyroppdrett.

Han mener det er åpent hva Ap-landsmøtet lander på.

— Det er ulike meninger om saken i partiet, men for meg er det uansett en seier at det har blitt debatt om pelsdyr. I det minste blir det vedtatt å avvikle statsstøtten til pelsdyrnæringen, sier Micaelsen.

I år gir staten 43 millioner kroner i transportstøtte til pelsdyrfôr.

— I tillegg bidrar Innovasjon Norge med støtte til pelsdyrprosjekter. Også det blir det slutt på, sier Micaelsen.

Om statstilskuddet forsvinner vil trolig de fleste norske oppdrettere bli tvunget til å legge ned. I dag er det rundt 700 pelsdyrgårder i Norge, og 2.300 personer er helt eller delvis sysselsatt i næringen (©NTB)