Det er all grunn til å sjekke sikkerhetsinnstillingene sine når Facebook om kort tid ruller ut sin nye supersøketjeneste Facebook Graph også her i landet. Det du har skrevet inn og klikket på, kan nemlig fort bli brukt mot deg av helt ukjente mennesker.

16. januar lanserte Mark Zuckerberg tjenesten fra selskapets hovedkvarter i Menlo Park i California, men fortsatt er det kun et begrenset antall betatestere som har tilgang. Aftenposten har i en måned fått være tester, og inviterte direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet til en demonstrasjon av det sosiale nettstedets kommende supersøketjeneste.

Facebook Graph lar brukerne søke på en helt ny måte, og de kan nå enkelt og effektivt finne informasjon om andre brukere langt utenfor eget nettverk. I praksis kan du søke blant alle Facebook-brukere som har latt informasjon om dem være offentlig.

Mange kombinasjonsmuligheter

Med enkle, spørsmålsbaserte setninger kan du for eksempel be om å få en oversikt over alle som har opplyst at de enten er muslim, jøde, hindu eller kristen. Dette kan avgrenses til land, region og by, eller eksempelvis et firma eller en skole.

Andre søkefiltre er blant annet politisk tilhørighet, sivil status og arbeidsgiver. Dette kan igjen kombineres med utallige andre søkeparametere, som kjønn, aldersgruppe, hva de har likt og hvilke grupper de følger.

Om det var et mål for oss får vi ganske raskt oversikt over alle single, muslimske jenter i Oslo mellom 30 og 39 år.

Dette kan selvsagt være et hendig verktøy for menn på sjekker’n, men også et farlig et i hendene på ekstremister.

Bondage og fluefiske

Like barn leker som kjent best. Det er nå en smal sak å få frem liste over alle Facebook-brukere i Norge som har oppgitt at de liker bondage eller alternativ livsstil. Noe mindre ladet er spørsmålene om hvem som liker fluefiske i Bergen eller sjakk på Notodden.

- Det er ingen tvil om at dette kan brukes til temmelig avanserte profilsøk, men det vi får ut er det jo folk selv som har lagt inn. Det som er litt av utfordringen her er at informasjonen nå blir strukturert på en helt annen måte enn tidligere. Det du før måtte lete etter på hver enkelt profil, får du nå opp med et par klikk. Det gjør synligheten ekstremt mye større, sier direktør Thon i Datatilsynet.

Thon har siden januar vært klar over søkemulighetene i Facebook Graph og de personvernspørsmålene det reiser, men det er første gang han får se hvor effektivt verktøyet er i praksis.

- Norske brukere må være klar over disse mulighetene, rydde opp i profilen sin og ta vekk det de ikke ønsker skal være synlig, legger han til.

Lekkasje ved kommentarer?

Noen av de andre søkene vi demonstrerer er muligheten til å sjekke hvilke sider, grupper og bilder Thon selv har likt gjennom tidene på Facebook.

- Oi! Jeg var ikke klar over at flere av disse bildene lå ute offentlig, sier han etter å ha konstatert at fotografiene som dukker opp på skjermen blant annet viser en dykker mellom tang og tare, turer i fjellet, fangst av fisk og kantarell, tidligere ansatte, slektninger, en baby, et bryllup og en mann som stuper i vannet.

- Jeg kan faktisk huske at jeg har klikket på alle disse, bekrefter han.

Thon er likevel betenkt over at bilder han trodde lå privat hos venner, er synlig i søket hos en som ikke er hans venn.

- Kan det være slik at andres kommentarer eller «liker» opphever sikkerhetsinnstillingene, og gjør bildene synlige likevel, spør han seg.

Dialog med Facebook

Datatilsynet har jevnlig kontakt med Facebook om hensynet til datasikkerheten for det sosiale nettstedets brukere.

- Dette er spørsmål vi nå må ta opp med selskapet i vårt neste dialogmøte. Vi er også opptatt av at Facebook er pedagogiske overfor brukerne når de starter opp med denne tjenesten, og rett og slett lærer dem opp i hva de må gjøre for å beskytte sine egne data, sier Bjørn Erik Thon.

— Folk velger selv

Facebooks talsmann i Norden, Jan Fredriksson, mener den nye søketjenesten kommer til å gjøre livet til brukerne enklere og mer oversiktelig.

- Det er ingenting av informasjonen som kan søkes opp i Facebook Graph som ikke allerede er tilgjengelig i dag. Selskapet har lansert denne tjenesten for å gjøre det lettere for brukerne å finne likesinnede med samme interesser, sier Fredriksen.

- Men informasjonen kan ikke søkes opp så effektivt gjennom Facebooks standardsøk?

- Nei, det er riktig. Men folk kan jo velge selv hva de vil ha offentlig i sin profil. Alle som får tilgang til dette får først opp en instruktiv bruksanvisning, hvor de blir gjort klar over hvordan Graph fungerer.

- Det norske Datatilsynet er bekymret over at private fotografier tilsynelatende er søkbare dersom andre brukere har kommentert eller klikket liker på dem?

- Dette skal ikke være mulig. Har en bruker satt at bildene skal være private, eller kun for venner, vil de ikke dukke opp i Graph-søket. Vi har god dialog med Datatilsynet i Norge og de andre nordiske land, og vil selvsagt diskutere det de har på hjertet, svarer talsmannen.

- Vil ta tid

Aftenposten har testet den engelskspråklige utgaven av Facebook Graph, som også virker på søk etter informasjon om norske brukere.

- Når kan vi vente søketjenesten tilrettelagt på nordiske språk?

- Det er ikke satt dato, men antar det vil ta noe tid. Tjenesten baserer seg på spørringer ved hjelp av setninger, og den må derfor programmerers for ett språk om gangen. Selv i USA er dette fortsatt i betatest for en begrenset gruppe, påpeker Fredriksson.