KRISTIANSAND: — Et forhold mellom oss i Egypt og kirken i Norge er veldig viktig. Vi kan hjelpe hverandre og se hverandre. Vi representerer røttene i kristendommen, mens dere representerer fremtiden, sier biskop Thomas.

Denne uka var han hedersgjest under faglige samlinger for prestene i Agder- og Telemark bispedømme på Quality Hotel i Kristiansand.

Vennskapsavtale

Agder og Telemark bispedømme har nå inngått en vennskapsavtale med El-Qussia og Mar bispedømme, som er en del av den koptisk-ortodokse kirken i Egypt - en av verdens eldste kirker.

Avtalen skal knytte de to bispedømmene tettere sammen.

— Dette er en gjensidig avtale, og en viktig avtale. Representanter fra bispedømmene skal blant annet besøke hverandre. Jeg tror avtalen kan gjøre at vi nordmenn kan se på kirken i verden med nye øyne. Her i Norge har vi blitt så infisert av matrealismen. Jeg tror ikke vi helt vet hva det betyr å være rike, sier Stein Reinertsen (55), biskop i Agder og Telemark bispedømme.

— En ting er å dele materielle ressurser. En annen ting er enhet i ånden og det å dele intellektuelle ressurser. Denne avtalen gjør at vi kan dele erfaringer om å være kristne på ulike kanter av verden. Det å være sammen og tilstede hos hverandre er en gave i seg selv, påpeker den 58 år gamle egypteren som har vært biskop siden 1988. Han er utdannet veterinær, har doktorgrad i psykologi, har vært munk, har jobbet som misjonær i Zambia og liker sjakk.

- Beriker hverandre

Stein Reinertsen forteller at han allerede har vært på besøk hos biskop Thomas i Egypt.

— Hver gang jeg har vært i Egypt, har jeg blitt rikere som menneske, fordi vi har så mye å lære av hverandre. Vi utveksler erfaringer om ungdomsarbeid, trosopplæring og måter å dele evangeliet på, forteller Reinertsen.

— Jeg kan si det samme. Hver gang jeg er her i Norge, blir jeg rikere som menneske, skyter biskop Thomas inn. Han poengterer at kirken i Egypt og kirken i Norge står overfor ulike utfordringer.

— Det kirken i Norge møter nå, det vil vi kanskje møte på i fremtiden, sier han.

- Hva tenker du på da?

— I Norge er det mer postmodernistiske utfordringer. Jeg tenker da på skriftens autoritet, livsstil og matrealisme. Jeg tror kirken trenger kontakt med røttene sine for å få hjelp til å håndtere utfordringene.

Forfølgelse og vold

De kristne i Egypt har de senere årene opplevd forfølgelse, vold og terror.

— Vi har problemer med fundamentalisme, men sitasjonen er bedre nå enn for et par år siden. Det er mindre drap. Vi har en sterk regjering som jobber for å skape stabilitet. Midtøsten generelt er et kaos av religiøs og ideologisk maktkamp. For oss kristne er dette en anledning til å vise kristne idealer som tilgivelse og kjærlighet, sier biskop Thomas og fortsetter:

— Det største problemet for menneskene i verden er frykt og hat. Vi skal ikke frykte og hate hverandre! Det beste menneskene kan gjøre er å elske hverandre, tilgi hverandre og stole på Herren. Dette vil gjøre livet annerledes.

— Ja, vi er skapt for å elske hverandre, understreker Stein Reinertsen.