Erdogan godtok statsminister Ahmet Davutoglus avskjedssøknad da de to møttes i presidentpalasset i Ankara tirsdag kveld. Presidenten ba imidlertid regjeringen bli sittende fram til forhandlingene om en ny regjering er avsluttet, slik praksisen er.

Erdogans regjeringsparti AKP mistet flertallet i nasjonalforsamlingen i søndagens valg. Erdogans ambisjon om å styrke presidentens makt betraktelig gikk dermed i vasken for denne gang.

AKP fikk 40,8 prosent av stemmene og sitter igjen med 258 av de 550 setene i nasjonalforsamlingen. Dermed må regjeringspartiet nå jakte på en koalisjonspartner i opposisjonen, noe som kan ta ukevis. Alternativt kan AKP velge å danne en mindretallsregjering.

Det største opposisjonspartiet CHP kan ikke se for seg å regjere sammen med AKP. Også det prokurdiske Folkets demokratiske parti (HDP), som ligger an til å få 80 seter i parlamentet, avviser å gå i regjeringsforhandlinger med AKP.

Erdogan har holdt regjeringen i tømmene siden han gikk av som statsminister i august i fjor. Selv om presidenten har holdt en lav profil siden valget, er det ventet at han vil fortsette å spille en viktig rolle i kulissene. (©NTB)