Et russisk fly av typen Sukhoi Su-24 er skutt ned over grensa mellom Syria og Tyrkia. Foto: NTB Scanpix

Den tyrkiske statsministerens kontor har drøftet utviklingen på grensa med generalstaben og bedt utenriksdepartementet konsultere NATO og FN om situasjonen.

Tyrkiske myndigheter meldte at to russiske fly nærmet seg grensa før det ene, et Su-24-fly, ble skutt ned da det hadde krenket tyrkisk luftrom. De sier det ble advart ti ganger før det ble åpnet ild.

En tyrkisk militærtalsmann sier det var tyrkiske F16-fly som skjøt ned kampflyet. Han gjør det klart at flyet ble advart før det ble åpnet ild, men at advarslene ble ignorert.

Men Russlands forsvarsdepartement sier de kan bevise at flyet var i syrisk luftrom hele tida. De sier også at flyet ble truffet av artilleri fra bakken, ifølge Interfax.

— Alvorlig sak

Talsmannen for Russlands president Vladimir Putin kaller nedskytingen av et russisk fly i Syria en alvorlig hendelse, men sier det er for tidlig å konkludere.

– Det er bare helt umulig å si noe uten å ha mer utfyllende informasjon, sa Dmitrij Peskov til medier i Moskva.

Tyrkia sier de skjøt ned et russisk fly som hadde krenket grensa etter å ha fått et titall advarsler, men Russland hevder de kan bevise at flyet ikke var inne i tyrkisk luftrom.

Advarer mot krenkelser

Tyrkia har advart om at landet ikke vil tolerere flere krenkelser av landets luftrom ved grensa til Syria.

– Det tyrkiske forsvaret har klar instruks. Selv om det er en fugl, skal den avskjæres, sa statsminister Ahmet Davutoglu til TV-stasjonen Haberturk etter hendelsene og understreket at instruksen gjaldt mot alle fremmede fly.

Både Davutoglu og president Recep Tayyip Erdogan la videre vekt på at Tyrkia verdsatte forholdet til Russland, men varslet også at Moskva kunne ligge an til å miste det forholdet.

– Om Russland mister en venn som Tyrkia, som landet har samarbeidet så mye med, vil det miste mye, sa Erdogan ifølge DPA.

Hastemøte i Nato

— NATO følger situasjonen tett. Vi er i tett kontakt med tyrkiske myndigheter, sier alliansens talsperson Carmen Romero.

Etter ønske fra medlemslandet Tyrkia samler NATO de 28 medlemslandenes ambassadører til et ekstraordinært møte klokka 17 i Brussel for å få en redegjørelse fra tyrkerne.

Russland innledet omfattende luftangrep i Syria i slutten av september, og i oktober anklaget tyrkerne landet for å ha krenket tyrkisk luftrom to ganger. Selv om Russland forklarte det som et uhell, var tonen skarp fra NATO den gang.

– Dette ser ikke ut som noe uhell. Det er en alvorlig krenkelse av luftrommet, det skjedde to ganger i helga, og det varte lenge. Vi tar dette svært alvorlig, sa generalsekretær Jens Stoltenberg til pressen i Brussel.

Han ba Russland være åpne om innsatsen i Syria for å unngå farlige situasjoner. Og han understreket at NATO står klar til å støtte Tyrkia.

I flammer

TV-kanalen Haberturk viser flyet som styrter i flammer i Syria, like ved grensa. Begge flygerne greide å skyte seg ut av flyet i fallskjerm, ifølge opptak som er sendt ut av nyhetsbyrået Anadolu.

En av flygerne er tatt til fange av turkmenske opprørsstyrker i Syria, ifølge CNN Turk, og turkmenerne leter etter den andre.

Syrian Observatory for Human Rights, som har gode kilder i Syria, sier at russiske helikoptre er i virksomhet i området på leting etter flygerne.

Lavrov til Tyrkia?

En dansk forsker, Flemming Splidsboel ved Dansk Institut for Internationale Studier, sier man nå kan vente seg en skarp russisk protest.

Men den svenske analytikeren Stefan Ring mener Russland heller vil holde en lav profil etter at de involverte seg i den internasjonale innsatsen for en fredsløsning i Syria og en felles strategi mot IS, ikke minst etter terrorangrepet i Paris.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov skal etter planen besøke Tyrkia onsdag for å forsøke å bedre forbindelsene og komme fram til større enighet om Syria.

Turkmensk område

Siden Russland trappet opp engasjementet i Syria i september, er russiske fly flere ganger blitt advart etter å ha kommet inn i tyrkisk luftrom. I oktober skjøt Tyrkia ned en russiskprodusert drone ved grensa.

Flyet styrtet i et område som kalles Turkmen-fjellet i Hatay-provinsen, ikke langt fra kystbyen Latakia. Syriske regjeringsstyrker har de siste dagene vært på offensiven mot turkmenske opprørere i området med russisk luftstøtte og bombing.

Aktivister i området lastet tirsdag opp en video som viser et fly som styrter, og der man kan høre noen rope: «Gud er stor, det var et russisk fly».

Tyrkia har tradisjonelt støttet de syriske turkmenerne, som i dag er organisert i en opprørsgruppe ved navn Syriske turkmenske brigader. De er alliert med de vestligstøttede moderate opprørerne i Den frie syriske hær.

- Russisk pilot er død

En syrisk opprørsgruppe hevder en av de russiske pilotene fra flyet som ble skutt ned, er død.

En video som en syrisk gruppe har sendt til nyhetsbyrået Reuters, viser angivelig en russisk pilot som ligger ubevegelig på bakken. En representant for opprørsgruppa, som opererer nordvest i Syria, sier russeren er død.

«En russisk pilot. Gud er størst», sier en stemme på videoen mens en gruppe menn samler seg rundt personen på bakken.

En rekke opprørsgrupper er til stede i den nordvestlige Syria, men ekstremistgruppa IS har ikke noen kjent tilstedeværelse her.

Samtidig melder nyhetsbyrået DPA at en «moderat syrisk opprørsgruppe» sier en av flygerne i det russiske kampflyet som ble skutt ned, er drept.

Tyrkiske medier meldte tidligere tirsdag formiddag at en av flygerne ble tatt til fange av turkmenske opprørsstyrker i Syria.

Aktivister i området lastet tirsdag opp en video som viser et fly som styrter, og der man kan høre noen rope: «Gud er stor, det var et russisk fly».

Tyrkia har tradisjonelt støttet de syriske turkmenerne, som i dag er organisert i en opprørsgruppe ved navn Syriske turkmenske brigader. De er alliert med de vestligstøttede opprørerne i Den frie syriske hær.

Russland har i snart to måneder bombet opprørsgrupper i Syria.