Aftenpostenkan nå fortelle hvordan gisseltagerne som hadde tatt Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48) til fange prøvde å presse Norge.

Det første kravet var på flere millioner dollar. I juni viste IS frem skadene de hadde påført det norske gisselet i bilder og video til norske myndigheter. Senere ble lemlestingen verre.

Onsdag hevdet IS at de hadde henrettet nordmannen, som ble kidnappet etter å ha tatt seg over grensen til Syria fra Tyrkia i januar.

Erna Solberg sa onsdag at hun ikke har noen grunn til å tvile på informasjonen fra IS.

Fremsatte krav 14 ganger

Ifølge tidslinjen Aftenposten har fått tilgang til fra Utenriksdepartementet, ble Grimsgaard-Ofstad overført fra en gruppe til det som skal være IS i midten av mars.

Etter det er det 14 ganger blitt fremsatt krav om løsepenger. Flere ganger er det Grimsgaard-Ofstad selv som fremfører budskapet på vegne av terrorgruppen i videoopptak.

I april krevde også gisseltagerne at Norge trekker seg fra koalisjonen mot IS. De krevde også at navngitte fanger løslates.

I juni kommer de første synlige tegnene på at Grimsgaard-Ofstad er blitt lemlestet. Både video og fotografier viser et alvorlig skadet gissel.

I august fulgte et nytt videoopptak med en e-post, der gisselet er blitt påført ytterligere alvorlige skader.

26. august er siste gang myndighetene mottar krav fra gisseltagerne. Det er vel to uker før IS selv offentliggjør gisselsituasjonen.

Siste bekreftede livstegn fra Grimsgaard-Ofstad var 4. november.

HER ER NORSKE MYNDIGHETERS EGEN TIDSLINJE OVER KOMMUNIKASJONEN MED GISSELTAGERNE:

«Den 1. februar:

Gisseltagerne formidlet et fotografi av den savnede og et budskap med krav om løsepenger. Budskapet kom via en mellommann utenfor Syria. Noen dager senere ble kravet spesifisert til flere millioner amerikanske dollar. Det er grunn til å tro at nordmannen blir holdt fanget av de samme personene/grupperingen som hjalp ham over grensen til Syria.

1. februar–28. mars:

Det arbeides i perioden intenst for å få informasjon om hvem kidnapperne representerer og å få i stand en dialog både direkte og via andre kanaler.

5. februar:

En særskilt krisestab overtar arbeidet med saken. De samme institusjonene inngår.

6. februar:

Kripos åpnet formell etterforskning 6. februar.

I midten av mars:

Det er holdepunkter for at gisselet blir overført fra en gruppe av kidnappere til en annen gruppe.

28. mars:

Telefon til UD fra den antatte nye gruppen av kidnappere. Det etableres nå direkte kontakt på e-post.

14. april:

Krav mottas fra gisseltagerne. Det kreves et betydelig beløp i løsepenger samt at Norge trekker seg fra koalisjonen mot ISIL og at navngitte fanger løslates.

4. mai:

E-post fra gisseltagerne med trusler om å skade gisselet om ikke Norge sa seg villig til å betale løsepenger. Ingen krav utover krav om løsepenger. Med e-posten fulgte en lydfil hvor gisselets fremførte et budskap på vegne av kidnapperne.

18. mai:

E-post fra gisseltagerne. Nytt krav om løsepenger med trusler om å skade gisselet.

22. mai:

E-post fra gisseltagerne. Krav om løsepenger med ny trussel om å skade gisselet. Med e-posten fulgte et bilde av gisselet.

7. juni:

E-post fra gisseltagerne. Med e-posten fulgte et videoopptak av gisselet som fremførte et budskap på vegne av kidnapperne.

8. juni:

E-post fra gisseltagerne. Nytt krav om løsepenger med nye trusler om å skade gisselet.

15. juni:

E-post fra gisseltagerne. Nytt krav om løsepenger med trusler om å skade gisselet.

20. juni:

E-post fra gisseltagerne. Med e-posten fulgte et videoopptak av gisselet som fremførte et budskap på vegne av kidnapperne samt et foto. Både video og foto viser gisselet etter å ha blitt alvorlig skadet av kidnapperne (her beskrives hvordan han er blitt lemlestet. Aftenposten velger å utelate detaljene).

22. juni:

E-post fra gisseltagerne. Trusler om å skade gisselet ytterligere hvis det ikke betales løsepenger.

19. juli:

E-post fra gisseltagerne. Trusler om å skade gisselet igjen hvis det ikke betales løsepenger.

6. august:

E-post fra gisseltagerne. Med e-posten fulgte et videoopptak av gisselet etter å ha blitt påført ytterligere alvorlig skade av kidnapperne (her beskrives hvordan han er blitt lemlestet. Aftenposten velger å utelate detaljene). Trusler om å drepe gisselet hvis det ikke betales løsepenger samt trusler om å offentliggjøre hvordan Norge gjennom å ikke betale løsepenger har sviktet sin statsborger.

13. august:

E-post fra gisseltagerne. Nye trusler om å drepe gisselet hvis det ikke betales løsepenger. Med e-posten følger et bilde av gisselet som holder en nyere avis.

20. august:

E-post fra gisseltagerne. Trusler om å drepe gisselet hvis det ikke betales løsepenger snarlig.

25. august:

E-post fra gisseltagerne. De avviser på nytt å løslate gisselet og truer med å drepe ham hvis det ikke betales løsepenger omgående.

9. september:

«Salgsannonse» publisert i ISILs propagandamagasin Dabiq nr. 11, med bilder av det norske gisselet.

4. november:

Siste bekreftede livstegn fra gisselet.»

(Kilde: Utenriksdepartementet)