Over hele landet blir det et vekslende og blandet helgevær. Men inn i neste uke bygger det seg opp en høytrykksrygg over den skandinaviske halvøy som slipper sommeren til.

– Hele Sørlandet vil bli berørt av et høytrykk som kommer innover landet vårt. Temperaturene vil gradvis stige, og det blir deilig vær langs kysten. Jeg hadde nok valgt kysten når det blir såpass varmt i landsdelen, sier Anita Ager-Wick, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, til Fædrelandsvennen.

Prognoser fra Meteorologisk institutt forteller at sommerværet slår til i midten av neste uke.

– Ut denne uka fortsetter vi med en ustabilt værtype. Det vil fortsette til og med mandag, kanskje tirsdag. Utover tirsdagen ser det derimot ut til å bygge seg opp et høytrykk i Agder. Det gjør at det blir gradvis varmere, sier Ager-Wick.

Hetebølge sørfra

Meteorologen forklarer at den stigende varmen skyldes et høytrykk som ligger sør i Europa. Høytrykket vil etter hvert bygge seg opp og bevege seg nordover, som fører til høyere temperaturer på Sørlandet og store deler av landet.

– Vi får inn varmluft sørfra. I Agder vil det i hvert fall bli 25 grader i indre strøk, mens temperaturene langs kysten kan komme opp i minst 20 grader. Det blir markert varmere og vi får en sommerlig værtype. Det er bare å nyte varmen, sier hun.

Det blir sol og sommer på Sørlandet neste uke. Foto: Arkivfoto

Høytrykket vil ifølge Ager-Wick forårsake en hetebølge blant annet i Spania. Hun forteller det vil føre til ekstra varmt vær sør i Norge. Varmest ser det ut til å bli i Aust-Agder, men Ager-Wick forteller både Aust— og Vest-Agder vil få flere dager med fint. Hun forteller tirsdagen og onsdagen kan bli de varmeste dagene.– Samtidig vil høytrykket bygge seg opp. Hvis været holder ut uka, kan det bli veldig godt på fredagen og lørdagen, sier meteorologen.

Ensifret gradestokk

Ifølge Ager-Wick ser Sørlandet ut til å nyte best av høytrykket. Likevel blir det sol og sommer flere steder.

– Sør-Norge vil oppleve både litt regn og litt sol om hverandre i begynnelsen av uka, før det stabiliserer seg onsdag. Fra da og utover kan både Østlandet, Sørlandet, Vestlandet og Trøndelag glede seg. Her kommer sommeren med temperaturer opp til 25 og 30 grader i lune og indre strøk, sier vakthavende meteorolog Per Egil Haga ved Meteorologisk institutt til NTB.

Nord-Norge vil dessverre ikke merke så mye til det når resten av landet endelig opplever sommeren. Men også nordlendingene vil få en smak av oppholdsvær og litt sol lørdag. Søndag kryper et lavtrykk ned fra nord og gir regn i Troms og Finnmark og muligheter for byger i Nordland.

– Det blir rett og slett kjølig i Nord-Norge nord for Vestfjorden inn i neste uke. Med unntak av indre strøk av Finnmark skal du slite for å finne tosifrede temperaturer. Kommer du i ly for østavinden i Nordland, er det muligheter for 10-15 varmegrader, sier Haga.

Vekslende og regn

Trøsten i nord er at det ikke blir regn. I Midt-Norge går vi mot en grei inngang på helga, med opphold og temperaturer på opptil 15-20 grader. Et nedbørområde kommer inn fra sørvest på lørdag og vil gi byger i vest, før det fortsetter nordover og gir regn søndag også opp mot Midt-Norge.

– Det ser brukbart ut søndag i Nord-Trøndelag. Men for Møre og Romsdal og Sør-Trøndelag blir det nedbør på søndagen, sier meteorologen.

Ettermiddagsbyger

Lørdag ligger det an til lettskyet og pent vær i øst og sør. Men lavtrykkene i nord og sørvest vil kunne ha sin påvirkning.

– Det blir rolige vindforhold i hele Sør-Norge. Vi vil kunne oppleve ettermiddagsbyger i indre strøk av Østlandet, men ellers opphold og perioder med ganske fint vær. Temperaturene vil på de beste stedene så vidt passere 20 grader.