Etter nærmere fem timer med handel, ved 14-tiden, er det få tegn på bedring, hovedindeksen har falt med 6,17 prosent, og er dermed blant børsene som er aller hardest rammet i hele Europa.

Oslo Børs-aksjene er dermed blitt cirka 117 milliarder kroner mindre verdt i løpet av disse timene.

Fallet kommer etter enda en sjokkdag i de asiatiske markedene.

Skyldes stort børsfall i Kina

Hovedindeksen på Shanghai-børsen stupte 8,49 prosent mandag. Sluttnoteringen på 3.209,39 er lavere enn ved nyttår. Dermed er all fremgangen i første halvår visket ut av de kraftige fallene i sommer.

Samtidig som handelen var over i Kina, startet handelen i Europa. Etter en drøy times handel hadde CAC 40-indeksen i Paris falt 2,6 prosent, FTSE 100 i London hadde falt 2,4 prosent og DAX 30 i Frankfurt gikk ned med 2,2 prosent.

Også børsene i København (— 3,2) og Stockholm (- 1,9) falt drastisk i løpet av den første timen med handel.

– Panikk i markedene

– Det er panikk i markedene. Dette begynner å ligne på den asiatiske finanskrisen på slutten av 1990-tallet, sier forskningsleder Takako Masai ved Shinsei-banken i Tokyo.

– Nok en gang selges det unna aksjer i Asia, og det sprer frykt i markeder i resten av verden tidlig i uken, sier markedsanalytiker Craig Erlam.

Også Shenzhen-indeksen (- 7,7) som viser utviklingen på Kinas nest største børs, falt kraftig.

I Tokyo endte handelen med en nedgang i Nikkei 225-indeksen på 4,6 prosent. Blant aksjene som falt mest, var Toyota, som sank over 6 prosent. Hang Seng-indeksen i Hongkong falt 5,2 prosent. På børsen i Taipei falt aksjene med 7,5 prosent.

– Tyder på en overreaksjon

– Når man ser på hvor raskt markedene har falt i de siste dagene tyder mye på at det er en overreaksjon, sier Paul Harper, aksjestrateg i DNB Markets.

Han forklarer at det er mange som selger før de går grundigere inn i analysene av markedet, og at man historisk sett ser at det er en positiv avkastning på børsen en måned etter denne typen fall.

– Det som skjer i den kinesiske børsen er ikke så viktig for de europeiske markedene, det børsene i Europa og USA reagerer på er svake makrotall fra Kina, sier Harper.

Kinas økonomiske vekst er gått saktere i de siste årene, men det er fortsatt er usikkerhet rundt hvor raskt denne nedbremsingen vil gå. Ifølge aksjestrategen viser ferske tall fra kinesisk økonomi at veksten ikke er like høy som kinesiske myndigheter har som mål.

Vil bremse fallet

Kinesiske myndigheter har satt i gang en rekke tiltak for å forhindre ytterligere nedgang etter de kraftige fallene siden børstoppen i midten av juni. Men så langt har tiltakene hatt begrenset effekt.

– Nå følger alle med på hva slags tiltak kinesiske myndigheter og sentralbanken vil komme med, skriver analytikerne ved Investec Economics i et notat.

Oljeprisen var også lav mandag formiddag. Amerikansk lettolje ble til tider solgt for under 40 dollar fatet i de asiatiske markedene. Nordsjøoljen var nede i 43,29 dollar pr. fat.

Bloombergs råvareindeks, som følger prisen på 22 råvarer, falt 1,7 prosent til den laveste noteringen siden august 1999.