Fra venstre: Enrique Quiroga (5), Shiloh Osaenaga Ehioghar (4), Sandra Espinoza-Holst (4) og Ajdin Maksumic (4) drikker vann til maten og er fornøyd med det. Foto: Reidar Kollstad
Brødskive med leverpostei er en gjenganger i barnas matbokser. Foto: Reidar Kollstad
Mange foreldre er flinke til å sende med barna frukt og bær i matboksen. Foto: Reidar Kollstad
Sandra Espizona-Holst liker godt brunost. Foto: Reidar Kollstad
Hvis Linnea Salinas Høgstøl (4) får bestemme selv, er det bare brunost som står på lunsj-menyen. Foto: Reidar Kollstad
Shiloh Osaenaga Ehioghar (4) følger med når Sandra Espinoza-Holst (4) spiser maten sin. Foto: Reidar Kollstad
For Enrique Quiroga (5) er det prim som topper lista av påleggsfavoritter. Foto: Reidar Kollstad
Åse Indrebø er nestleder i Øvre Slettheia barnehage, og opptatt av å servere sunn og god mat i barnehagen. Foto: Reidar Kollstad
Elise Berentsen vil selv bestemme barnas lunsj. Her med datteren Lotte (3). Foto: Margrethe Saga

— Jeg vil egentlig bare ha brunost! Men i dag har jeg leverpostei også, forteller Linnea Salinas Høgstøl (4).

Hun og de andre barna ved Øvre Slettheia barnehage inntar lunsjen i ro og fred.

Ajdin Maksumic (4) er glad i bær, og aller best liker han blåbær. Foto: Reidar Kollstad

— Jeg liker brunost, gulost, leverpostei og smør. Også er jeg veldig glad i yoghurt, så i dag har jeg med det, sier Shiloh Osaenaga Ehioghar (4) fornøyd.- Jeg liker laks! Og bjørnebær. Det er pappa som bestemmer hva jeg har på nista, sier Enrique Quiroga.

For å unngå at barna får i seg store mengder sukker og fett, har mange av barnehagene i Kristiansand byttet ut kake og is med frukt og smoothie når de feirer bursdag. I Øvre Slettheia barnehage har man ikke bevisst kuttet ut alt sukker, men likevel er det ingen tvil om at sunnhetsfokuset har økt.

— Vi har tatt dette med bursdagsfeiringer opp med foreldrene i samarbeidsutvalget, og har kommet fram til at det er lov med noe, men at det skal begrenses, sier Åse Indrebø, nestleder i Øvre Slettheia barnehage.

Eksotisk fruktfat

I barnehagen Læringsverkstedet Flekkerøya er de enda strengere.

— Tidligere fikk vi flere tilbakemeldinger på at det ble mange bursdager og mye søtt i løpet av året, forteller styrer Lill Kristin Throne.

Tidligere fikk vi flere tilbakemeldinger på at det ble mange bursdager og mye søtt i løpet av året.

Der feires nå bursdager uten kake, is og annet søtt. Dette er etter foreldrenes eget ønske, og Throne forteller videre at bursdagsfeiringen i barnehagen har mindre fokus på mat nå enn før.

— Alternativt lager vi et eksotisk fruktfat.

Hennes inntrykk er at foreldrene er fornøyd med det, og hun får støtte av Elise Berentsen, som har sin tre år gamle datter i barnehagen.

— Det er veldig ålreit. På avdelingen til den eldste datteren min var det fire bursdager i januar, og da blir det mye søtt, sier hun.

Bråvannsåsen barnehage, Læringsverkstedet:1) Barna får et måltid i barnehagen (varmt eller kaldt), samt melk og frukt. Har med en niste. Ingen regler for hva de kan ha med, men oppfordrer foreldre til å lage sunne matpakker.2) Bursdager feires med fint fruktfat og smoothie.
Læringsverkstedet Flekkerøya:1) Barna får et måltid i barnehagen (varmt eller kaldt). Har med en niste og frukt. Har uskrevne regler om å unngå søte ting i matpakka, men foreldrene bestemmer selv.2) Bursdager feires med spennende fruktfat.
Roligheden gård barnehage:1) Barna får et måltid i barnehagen (varmt eller kaldt), samt melk. Har med niste og frukt. Ingen regler for hva de kan ha med, men informerer foreldrene om hva barnehagen mener er lurt.2) Bursdages feires uten spesiell bursdagsmat, eventuelt med noe ekstra frukt.
Veslefrikk barnehage:1) Barna får et brødmåltid i barnehagen, samt melk. Har med niste og frukt. Ingen regler for hva de kan ha med.2) Bursdager feires ved at bursdagsbarnet får fire-fem alternativer å velge mellom. Det kan være is, kake, smoothie, boller osv. Dette forberedes sammen med barnet.
Hamretun barnehage:1) Barna får et brødmåltid i barnehagen, samt melk. Har med niste og frukt. Ingen regler for hva de kan ha med.2) Bursdager feires med frukt.
Læringsverkstedet Sørlandsparken:1) Barna får et måltid i barnehagen (varmt eller kaldt), samt frukt. Har med niste. Har ikke lov å ha med kjeks og søtsaker, men ingen restriksjoner på pålegg.2) Bursdager feires med smoothie.
Solkollen barnehage Hellemyr:1) Barna får et måltid i barnehagen (varmt eller kaldt), samt frukt. Har med niste. Ingen regler for hva de kan ha med, men informerer foreldrene om hva barnehagen mener er lurt.2) Bursdager feires med et fint fruktfat eller smoothie.
Bergtoras vei barnehage:1) Barna får et måltid i barnehagen (varmt eller kaldt). Har med niste og frukt. Ingen regler for hva de kan ha med.2) Bursdager feires oftest med is eller annen mat etter bursdagsbarnet ønsker, for eksempel pizza. Ikke kake.
Øvre Slettheia barnehage:1) Barna får et måltid i barnehagen (varmt eller kaldt), samt melk og frukt. Har med niste. Ingen regler for hva de kan ha med, men informerer om hva barnehagen mener er lurt.2) Bursdagsfeiringen er varierende. Feires gjerne med kake, is, smoothie, fruktfat eller annet etter foreldrenes og bursdagsbarnas ønske.

— Man bør kunne skille mellom hverdag og fest

Selv om stadig flere gjør som Læringsverkstedet Flekkerøya, er det fremdeles noen barnehager som har søt mat i forbindelse med bursdagsfeiring.

— Når det er bursdag i barnehagen serverer vi ofte is. Det kan også være andre ting hvis bursdagsbarnet ønsker det, for eksempel pizza, forteller Kari N. Lindeberg, leder i Bergtoras vei barnehage.

Tidligere kunne barna få kake, men det er det slutt på.

— Vi har kuttet ut en del av dette med sukker, så kake og saft er borte. Likevel mener vi at man bør kunne skille mellom hverdag og fest, og da er det helt greit å markere bursdag med en ispinne, sier Lindeberg.

Barnehagen har ikke mottatt noen tilbakemeldinger fra foreldrene på nettopp dette.

— Vi har et samarbeidsutvalg hvor begge parter er representert, og hvis en av partene ønsker å ta opp noe kan man gjøre det der. Vi har ikke fått noen tilbakemeldinger på bursdagsfeiringer.

Lov med kake eller is

I Øvre Slettheia kan foreldrene ta med kake eller andre ting i forbindelse med feiringer.

— Noen har med frukt og smoothie i stedet. Hvis de ikke har med noe, stiller barnehagen ofte med is eller pizza, sier Indrebø.

Marcela Høgstøl har sittet i samarbeidsutvalget ved Øvre Slettheia barnehage, og synes det er uproblematisk at barna får ha kake eller is når de har bursdag.

— Det synes jeg er helt greit. Det er ikke så ofte, så det synes jeg skal være lov, sier hun.

Veileder foreldrene

Fædrelandsvennen har vært i kontakt med ni barnehager i Kristiansand. De fleste har inntrykk av at foreldre generelt er opptatt av hva barnehagen serverer barna deres i hverdagen. Det er likevel ikke alle som selv sender med barna sunne nistepakker hver dag.

— Vi prøver å veilede foreldrene til hva som er lur nistemat, og er opptatt av at det bør være lite søtt, forteller Indrebø.

Ingen av barnehagene Fædrelandsvennen har snakket med har innført regler for hva som er lov, med unntak av at kjeks og søtsaker ikke er ønskelig.

— Til syvende og sist er det foreldrene selv som bestemmer, sier Indrebø.

Viktigst at de spiser

For foreldrene ser det viktigste ut til å være at maten blir spist.

— Min datter spiser veldig lite, så det viktigste blir å få i henne mat. Jeg vet at hun liker brunost, så da får hun ofte det på nista, sier Marcela Høgstøl, mamma til Linnea Salinas Høgstøl.

Her får hun støtte av Cecilie Berentsen.

— Det må være opptil hver forelder. Jeg hadde ikke likt hvis noen skulle bestemme hva jeg skulle smøre på nista. Alle må finne en løsning som passer for dem, mener hun og fortsetter:

— Datteren min får velge litt selv hva hun skal ha. Oftest går det i grovbrød med leverpostei, men på fredager får hun gjerne syltetøy eller nugatti hvis hun ønsker det, forteller hun.

- Kan bli for mye fokus på sunnhet

Norske fireåringer får i seg for mye sukker. Ifølge kostholdseksperter kan barnehagene være med å redusere inntaket.

— Barnehager bør følge Helsedirektoratets råd om mat og måltider i barnehagen, sier Sissel H. Helland, universitetslektor ved UiA.

Hun forsker på barns mat- og måltidsvaner, og legger vekt på at maten bør være næringsrik nok til at barna får det de trenger for å leke og lære en hel dag.

— Variasjon er viktig her. I tillegg til å legge det kjente og kjære oppi nisteboksen, bør man prøve med litt nye ting samtidig. Ofte gir man opp etter en eller to ganger, mens barn egentlig bør smake på noe mellom 10 og 15 ganger før man kan si at de ikke liker noe, forteller Helland.

Når det gjelder bursdagsfeiringer mener forskeren at man bør unngå søt og fet mat i barnehagen.

Man bør ha en sukkerredusert, ikke en sukkerfri, barnehage.

— Mange barn feirer i tillegg bursdagen sin på ettermiddagen med alle guttene eller jentene i barnehagen, og da blir det fort mange feiringer i løpet av et år. Da blir det for mye søtt til sammen, sier hun.

Samtidig tror Helland det kan bli for mye fokus på sunnhet i barnehagene.

— Man bør ha en sukkerredusert, ikke en sukkerfri, barnehage. Å lære seg at brunost, prim og syltetøy er fint av og til, er viktig, sier hun.