KL. 15.30: VM normaldistanse (20 km) for menn

MOSKVA (Aftenposten): — Ole-Einar Bjørndalen! For en mann, for en idrettsutøver! Han er den største, hyler den russiske skiskytingskommentatoren.

Da de russiske skiskytterne begynte å bomme på VM-sprinten i Holmenkollen, var det helt naturlig for den russiske TV-kommentatoren å heie på Bjørndalen i stedet.

Siste nytt:

Helter på Putins nye TV-kanal

I fjor ga Russlands president Vladimir Putin personlig ordre om å opprette sportskanalen MatchTV. I november startet sendingene på kanalen etter flere kontroverser.

Her er skiskytterne et av de desidert største trekkplastrene. Gjennom hele vinteren har kanalen tellet ned til festen i Holmenkollen.

Har du sett denne?

Mens Therese Johaug, Heidi Weng og Petter Northug ofte må finne seg i å gå i reprise, fylles sendeplanen på Putins sportskanal med absolutt alt skiskytterne gjør.

"Alle på kamp", er slagordet.

Bjørndalen-feber

I et land hvor den forventede levealderen for menn bare er 64 år, vet folk å sette ekstra pris på Bjørndalens fantastiske resultater.

Den russiske fanklubben til Bjørndalen på det sosiale nettverket VKontakte har 7800 medlemmer. Her har fansen klart å poste 20.000 meldinger, bilder og kommentarer om sitt norske forbilde.

— Kongen vår tok sølv! Gratulerer til dere alle, skrev fanklubbens leder da Bjørndalen sikret seg sin andre sølvmedalje i Holmenkollen.

Vinner ikke russerne selv, så heier de på Bjørndalen (t.v.)Det russerne er mest redde for i Holmenkollen, er tåken. Utover det er VM i skiskyting en TV-fest også i Russland. Her med Martin Fourcade og Emil Hegle Svendsen (t.h.). Foto: Olav Olsen

Bjørndalen selv har prøvd å roe med sine fans ved å minne om at vi i Norge faktisk har en ekte konge. Men det er lettere sagt enn gjort å be opphissede, begeistrede russere i festhumør om dempe seg.

Fristed fra krise og krig

Den russiske fansen har fått med seg at Martin Forcade er VM-kongen så langt, men det fnyser de av.

— Forcade er best. Men Bjørndalen er størst, er svaret til skriver den russiske fansen.

Franskmannen har ikke samme appell hos russerne som de smilende, fleipende Bøe-brødrene, Hegle Svendsen og Bjørndalen.

I en tid hvor Vesten, NATO og Stoltenberg nærmest er skjellsord i russiske statskontrollerte TV-kanalene og hvor krigsfrykten øker, er det befriende å høre de russiske TV-kommentatorene fra Holmenkollen.

Siste fra VM i skiskyting:

Russerne selv er i sjokk over dopingskandalene denne vinteren, senest med tennisstjernen Maria Sjarapova.

Da fremstår skiskytter-festen som et kjærkomment fristed. Her virker alle som en stor familie. Man konkurrerer beinhardt og er venner etterpå.

I flere av hovedgatene i Moskva har det hengt Bjørndalen-reklame hele vinteren for skiløperens russiske sponsor.

— Jeg er en nordmann fra en enkelt bondefamilie med ni kuer og fem barn, og hvor kuene av og til fikk mer oppmerksomhet enn barna, sa Bjørndalen ifølge den russiske versjonen av Esquire.

Nå krysser de russiske fansen fingrene for at Bjørndalen ikke legger opp denne gangen heller.

Har du fått med deg disse sakene?