TV 2 ringte i morgentimene tirsdag rundt til de norske deltagerne i «Droppet – heltenes kamp» og informerte dem om helikoptertragedien i Argentina. – De ble sjokkerte , sier TV 2s pressetalsmann Jan Petter Dahl.

I fjor høst tok TV 2 opp «Dropped – heltenes kamp» i La Rioja i Argentina – akkurat i samme området hvor to helikoptre krasjet i luften mandag kveld, og ti franskmenn omkom. De var i gang med opptak til det samme konseptet som TV 2 har.

— Det var en forferdelig melding å få, og vi tok en ringerunde til våre deltagere for å informere dem. De ble sjokkerte og fryktelig lei seg. Det er jo bare et halvt år siden de var i det samme området. Vi følte at det var viktig å få informert dem tidlig, sier Jan Petter Dahl.

- Følte dere at sikkerheten var godt ivaretatt da dere var der?

— Absolutt. Vi er veldig opptatt av sikkerhet, og hvert av de to lagene som konkurrerte mot hverandre hadde med hver sin sikkerhetsekspert fra Norge på hele turen. På denne type produksjoner er vi ekstremt opptatt av sikkerhet, og vi ville aldri ha satt i gang noe hvis vi følte at sikkerheten ikke var god nok. Vi prøver alltid å minimere all type risiko, men man har aldri noen garanti mot ulykker.

- Var det de samme pilotene som fløy dere som krasjet?

— Det vet vi ikke noe om ennå.

Var redd flere ganger

Den som man kanskje skulle tro var den tøffeste av dem alle, tidligere proffbokser Ole Klemetsen, sitter igjen med en litt annerledes opplevelse.

— Jeg følte at det var flere ganger var stor risiko. Når du går nedover en fjellside i Nepal og bena er dødstrette, det er en steinrøys på den ene siden og et tusen meter høyt stup på den andre siden, da må man vel kunne si at det er en risiko? sier «Lukkøye».

— Jeg er en tøffing, men det var flere situasjoner hvor jeg var redd for både det ene og andre, og det hendte at jeg lå våken på natten og tenkte på det som hadde skjedd. Det er ikke akkurat hverdagskost for meg. Når det er sagt, må jeg også si at sikkerhetsteamet hadde gjort gode forberedelser. Og en helikopterulykke kan jo skje når som helst og hvor som helst.

- Ville du stilt opp en gang til hvis du hadde blitt spurt?

— I timene etterpå ville jeg sagt aldri i livet. Når man får ting litt på avstand, ser man annerledes på det. Mennesker er jo dumme, og spesielt jeg, og man glemmer fort. Vi var på fantastiske plasser, og det var en fantastisk opplevelse, så jeg hadde blitt med en gang til. Det skal jo være et tøft program, forteller Ole Klemetsen, som fikk god kontakt med den ene piloten, en amerikaner. Om han er en av de omkomne vet Klemetsen foreløpig ikke.

Følte seg alltid trygg

Tidligere skiskytter Gunn Margit Andreassen var en av deltagerne i Dropped. Hun fikk med seg ulykken allerede mandag kveld.

— Man skvetter jo til når sånt skjer i et område hvor man selv har vært. Men jeg følte at sikkerheten vår var veldig bra. Vi måtte gjennomføre helikopterkurs før det hele startet, og vi hadde med oss egne sikkerhetsfolk fra Norge, sier Gunn Margit.

- Var det risikoelementer med konseptet?

— Det er vel alltid en viss risiko ved å sette seg i et helikopter. Hvis det detter ned, så blir utfallet ofte katastrofalt, men jeg følte at all sikkerhet rundt oss var veldig godt ivaretatt, forteller Andreassen, som sammen med de andre deltagerne fortsatte til Nepal og Kenya etter innspillingene i Argentina.

Ikke noe å klage på

Også i Nepal og Kenya var sikkerheten satt i forsetet, ifølge Gunn Margit.

— Vi opplevde flere ganger at pilotene ikke ville fly – når været var for dårlig eller hvis det var en fare for at det kunne bli for mørkt. Og da vi var ute blant de ville dyrene i Kenya, hadde vi væpnede vakter med oss. For meg var innspillingen bare moro og en positiv opplevelse, sier Gunn Margit Andreassen.

Kjersti Grini var med i den norske utgaven av «Droppet - heltenes kamp». Foto: Kallestad, Gorm

Tidligere håndballstjerne Kjersti Grini var også med på serien.— Jeg hadde ikke noe å si på sikkerhetsopplegget, selv om jeg alltid er redd for å fly helikopter, skriver Grini i en sms til Aftenposten.