Norge 0,5-3,5 Kroatia

Magnus Carlsen og det norske førstelaget møtte Kroatia tirsdag. Carlsen hadde med seg Jon Ludvig Hammer, Leif Erlend Johannessen og Kjetil Lie.

Simen Agdestein ble vraket etter sitt nederlag i mandagens lagmatch mot Tyrkia, der Norge bare greide uavgjort.

To runder før slutt lå nordmennene på 26.-plass sammenlagt, mens Kroatia var rangert som nummer 24 i turneringen.

Magnus Carlsen møtte Ivan Saric. Sistnevnte hadde fordelen av hvite brikker.

Gjennom hele turneringen har sjakkcomputeren flere ganger antydet at Magnus Carlsen har stått til tap etter åpningen, bare for å bli motbevist av verdensmesteren.

Mange feil

I tirsdagens kamp mot Kroatia lot ingen lot seg lenger lure. Sjakkeneren gjorde flere feil, var ille ute og egentlig redningsløst fortapt.

Vår sjakkekspert Nicolai Getz har aldri sett Magnus Carlsen dårligere.

«Denne åpningen er sjelden sett på toppnivå. Det virker rart å flytte hesten to ganger på rad før han har utviklet de andre brikkene», mente han.

Da stillingen forverret seg ytterligere:

– Om Carlsen rent hypotetisk sett skulle gi opp i løpet av de fire neste trekkene, vil dette muligens være det dårligste partiet en verdensmester har spilt på et par hundre år, fortsatte han.

— Prøvde å være for smart

Det som kjennetegner Magnus Carlsen når han spiller godt, er at han er overlegen til å vurdere stillinger. I dag virket han uforberedt på motstanderen og startet fort på en feilslått strategi.

— Han prøvde å være for smart, rett og slett, sier Getz.

Til slutt ga en sliten Carlsen seg.

– Det var dårlig. Det hele var en fortsettelse av de foregående rundene. Det fungerer ikke så bra, og i dag ble jeg straffet, sa Magnus Carlsen til NRK.

– Jeg overser enkle ting. Verken kreativiteten eller de enkle tingene er der. Det var for dårlig. Jeg følte meg bra da kampen startet, men etter en halv times spill var jeg helt tom. Hodet var tomt, og det kom ingen ideer eller er noen ting, sa Carlsen.

Tapet kan vise seg å bli kostbart for Carlsen, som ledet kampen om OL-gullmedalje på førstebord – turneringens beste spiller individuelt.

Elendig norsk dag

Leif Erlend Johannessens kamp mot Mladen Palac endte med remis (uavgjort). Johannessen er ubeseiret så langt.

Kjetil A. Lie tapte mot Zdenko Kozul, og dermed var det klart at Norge hadde tapt landskampen.

— Lie gikk feil i komplikasjonene i tidsnød og ble sjakk matt. En forferdelig dag for Norge 1, kommenterte Getz.

Jon Ludvig Hammer møtte Hrvoje Stevic. Hammer fikk tidsproblemer mot slutten og gjorde en del feil som motstanderen utnyttet.

Med tapet har Norge ingen muligheter til å havne blant topp ti i turneringen med 12 poeng etter 10 runder. Det er hviledag i Tromsø onsdag, men det hele avsluttes torsdag.

Det norske annetlaget spilte uavgjort 2-2 mot Colombia.