BEITOSTØLEN (Aftenposten): Flere aktive og trenere er skeptisk til det som skjer i vårt naboland. Kulturforskjeller, trist og synd – er ord som brukes. Men ingen anklager mot russisk langrenn

— Jeg håper at russerne rydder opp, sier Therese Johaug, siste års sammenlagtvinner i Tour de ski. Hun er klar for åpningsrennet på Beitostølen, der de første rennene går fredag.

Johaug kom litt sent til pressemøte på Beitostølen onsdag, fordi hun måtte «sko om» bilen underveis.

Hun har fulgt med på det som skjer i Russland, men tenker ikke tanken på at russere er dopet i langrenn.

— Det er umulig å trekke slike konklusjoner. Jeg tror at utøvere er rene til det motsatte er bevist, sier hun.

Ikke særlig oppløftende

Sprintlagets Finn Haagen Krogh syntes nyheten om bruk av forbudte stoffer i russisk friidrett var nedslående.

— Man blir jo skeptisk til øvrig idrett også, men samtidig må man bare stole på at konkurrenter er rene. Jeg vet i alle fall at vi er det 100 prosent i Norge.

Ola Vigen Hattestad sier at han ikke trekker noen konklusjoner i retning Sotsji-OL.

— Russernes prestasjoner i OL på hjemmebane var ikke spesielt gode, selv om de tok alle medaljer på herrenes femmil. Jeg tror at vi bare må trene som vanlig, og ikke tenke på andre. Det jeg savner før rennene her er at jeg ikke har hatt en eneste hardøkt på ski. Vi var i Val Senales, på høydeleir, men der gikk det rolig.

Som en dårlig actionfilm

Herrenes allroundtrener Trond Nystad sier at han ble paff da han hørte om dopingprøver som var destruert, og at systemet i friidrett var så utbredt. Han synes det minner om en dårlig actionfilm man ikke tror på, men så er det virkelighet likevel.

- Hva tenker du da om siste vinter-OL, som foregikk på russernes egen banehalvdel?

— Jeg tenker ikke at det var juks der. Det er ingen bevis på det. Russland har hatt løpere på et godt nivå gjennom mange år, og det var ikke noe spesielt med det som skjedde i OL. Det er farlig å generalisere over til andre idretter.

Bort med dritten

— Det viktigste er at det blir ryddet opp, mener Egil Kristiansen, landslagstrener for kvinnene.

— Det er tydeligvis store kulturforskjeller, og Russland har en jobb å gjøre. Vi må bli kvitt denne dritten i idretten, legger han til.

Tor Arne Hetland var trener for Sveits, som hadde stor suksess under OL i Sotsji. Da tok Dario Cologna gull både på tremil og 15 km, mens det ble femteplass (herrer) og sjetteplass (damer) på teamsprint.

I dag er Hetland landslagstrener Arild Monsens høyre hånd i sprint for herrer.

— Det er en voldsom sak som har seilt opp i Russland. Jeg får håpe at russerne får hjelp til å rydde opp. Det er tydelig at det er et system i dette, men ikke noe peker mot russisk langrenn. Jeg synes dette bare er trist, rett og slett.