Meldonium er plutselig blitt den store snakkisen i idrettsverden.

Mandag avslørte den russiske tennisstjernen Maria Sjarapova at hun testet positivt for stoffet under Australian Open i januar. Og tirsdag kom nyheten om at den russiske verdensmesteren i skøyter, Pavel Kulizjnikov, og den regjerende OL-mesteren på kortbane, Semion Elistratov, er blitt tatt for bruk av samme stoff.

Også disse utøverne har testet positivt for meldonium i år: Eduard Vorganov, Russland (sykling), Olga Abramova,Ukraina (skiskyting), Artem Tysjtsjenko, Ukraina (skiskyting), Abeba Aregawi, Sverige (friidrett), Jekaterina Bobrova, Russland (isdans), Endeshaw Negesse, Etiopia (friidrett).

Ikke godkjent i USA og Vest-Europa

Sjarapova fortalte at hun begynte å bruke medisiner med meldonium i 2006 etter at det ble oppdaget at hun hadde ujevn hjerterytme og tidlige tegn på at hun kunne utvikle diabetes. Det er først fra og med 1. januar i år at stoffet ble satt på forbudslisten til Verdens antidopingbyrå (WADA).

DOPET: Pavel Kulizjnikov har testet positivt for doping for annen gang i sin karriere – til tross for at han bare er 21 år gammel. Her er han på pallen under verdenscupen i Stavanger tidligere i år. Arkivfoto: Carina Johansen.

Meldonium fremstilles i Latvia og distribueres i baltiske land og i Russland. Det er ikke godkjent i USA og heller ikke i resten av Europa, og stoffet brukes ikke innen vestlig medisin. Det er imidlertid mulig å få tak i det på nett. I Russland er det et kjent produkt. Det internasjonale nyhetsbyrået Associated Press fikk tak i tabletter med meldonium over disk i Moskva i Russland tirsdag.

Den tyske antidopingeksperten Mario Thevis har vært med på å utvikle tester for å påvise bruk av meldonium.

— I Øst-Europa og i baltiske land er stoffet tilgjengelig via resept og over disk enkelte steder. En logisk konsekvens blir da at utøvere fra disse områdene har mer kontakt med denne type stoff, sier Thevis til Associated Press.

— Det er et potensial for at stoffet kan være prestasjonsfremmende, og det er blitt beskrevet som et middel som kan forkorte restitusjonstiden og øke den fysiske og mentale arbeidskapasiteten, forteller Mario Thevis.

Studie viste omfattende meldonium-bruk

Meldonium ble trukket frem i den foreløpig siste dokumentaren om dopingkulturen i russisk idrett sist søndag. I dokumentaren ble det referert til en studie fra 2015, som viste at 724 av 4.316 russiske utøvere som ble testet hadde spor av meldonium i seg. Det tilsvarer 17 prosent. En studie på verdensbasis viste at 2,2 prosent av de testede utøverne hadde meldonium i kroppen.

Russlands sportsminister Vitaly Mutko. Foto: AP

Den russiske idrettsministeren, Vitaly Mutko, uttalte tirsdag at han tror flere russiske utøvere vil teste positivt for meldonium.— Det vil ikke komme en stor bølge, men jeg mistenker at det vil komme flere saker. Kanskje vil dette få trenere og idrettsforbund til å våkne opp litt. Uheldigvis brukte mange utøvere denne medisinen. Medisinen var lovlig. Den ga ingen urettferdige fordeler, men den hjalp utøvere med restitusjonstiden, sa Mutko til det russiske nyhetsbyrået R-Sport.

Russland-doping skal diskuteres denne uken

Mutko fortalte at det russiske antidopingbyrået i fjor informerte om at meldonium ville bli satt på dopinglisten. WADA kunngjorde det samme i september i fjor. Sjarapova forklarte mandag at hun hadde fått en e-post med en oppdatert dopingliste 22. desember i fjor, men at hun aldri leste den.

Etter en rekke dopingavsløringer ble det russiske antidopingbyrået suspendert av WADA i fjor. Russland er også imidlertidig utestengt fra internasjonal friidrett, og de står i fare for ikke å kunne konkurrere under OL i Rio til sommeren. Det internasjonale friidrettsforbundet vil diskutere saken senere denne uken.

Det er det latviske selskapet Grindeks som fremstiller meldonium. Overfor Associated Press forklarer de at vanlig behandlingstid med medisinen er fire til seks uker, og at behandlingen kan gjentas opp til tre ganger i året. De hevder imidlertid at stoffet ikke vil være prestasjonsfremmende for utøvere i konkurranser.

Forskningen på effekten av meldonium på friske utøvere er foreløpig i en tidlig fase, men WADA valgte å forby stoffet etter at de oppdaget omfattende bruk av det blant idrettsutøvere.

Antidoping Norge: Slik fungerer meldonium

Per Wiik Johansen, fagsjef for medisin i Antidoping Norge, har sett nærmere på stoffet og på Antidoping Norges nettsider forklarer han hvordan det fungerer.

— Hva slags stoff er meldonium?

— Det er et stoff som optimaliserer energiomsetningen i hjertet under oksygenmangel. Stoffskiftet i hjertet legges om slik at det kreves mindre oksygen og hjertet jobber litt lettere under forhold med lite oksygen (som f.eks. ved hjerteinfarkt og angina pectoris (hjertekrampe)).

- Hvordan vil dette stoffet påvirke friske hjerter?

— Dette er det lite data på, så man skal nok være litt forsiktig med å uttale seg om hvordan dette påvirker unge, friske idrettsutøvere. Det er riktig at det påvirker fettsyretransporten inn i mitokondriene («cellenes kraftverk»), så slik sett kan alle celler påvirkes, men hvor store effektene av dette er hos friske individer er nok mer usikkert. Det er hevdet at stoffet kan påvirke utholdenhet (øke denne), gi bedre restitusjon etter trening/konkurranse, muligens gi en bedre stresstoleranse/-mestring og ha en sentralstimulerende effekt. Dette er jo effekter som man vil kunne dra nytte av innen idretten, slik at dette stoffet sannsynligvis vil være etterspurt som dopingmiddel på bakgrunn av dette. Man kan heller ikke se bort fra at det også kan ha muskelbyggende effekter. Stoffet kan således ha ulike virkningsmekanismer der effekten på mitokondriene og modulering av stoffskiftet i hjertet er en av disse, men her er det nok mye som fremdeles er relativt ukjent.

- Hvorfor ble det satt på Dopinglisten fra 1. januar 2016?

— Bakgrunnen for det var at det var gode holdepunkter for relativt utbredt bruk innen idretten, basert på analysedata fra ulike WADA-akkrediterte laboratorier, og da spesielt innen utholdenhets- og styrkeidretter.

- Er dette et preparat som er registrert i Norge?

— Nei, preparatet er ikke registrert i Norge, og eventuell bruk av dette på godkjente indikasjoner vil kreve fritakssøknad.