ULLEVAAL STADION (Aftenposten): Bournemouth-spissen fra Romsås i Oslo har det aller meste. Men ikke målteften som kreves for å skyte Norge til EM i Frankrike.

Det er i hvert fall slik man kan tolke signalene og uttalelsene etter at Norges tropp til de to playoff-kampene mot Ungarn ble presentert på Ullevaal i går.

Scoret sist i februar

Norges eneste Premier League-spiss, Joshua King (23), ble vraket. For da Per-Mathias Høgmo leste opp navnene på de 24 spillerne som er tatt ut i troppen, hadde det gått 262 dager siden forrige gang King puttet ballen i mål i en tellende fotballkamp.

Joshua King i aksjon for klubblaget Bournemouth mot Southampton søndag. King fikk 45 minutter på banen, uten å score. Foto: NTB Scanpix

Det ble umulig å overse for Norges sjef.— Det er en totalvurdering som ligger bak uttaket. Vi har prioritert spillere som vi ser er i form, og som leverer målpoeng, sa Høgmo, konfrontert med at Kings navn ikke var blant de 24 som skal spille Norge til EM 12. og 15. november.

Høgmo har ledet Norge i 23 kamper og var i Roma et drøyt kvarter unna å vinne kvalikgruppen og gå direkte til Frankrike. Nå må veien gå via playoff, og i slike kamper er det kun én ting som gjelder.

Da tok ikke Høgmo seg råd til å ta med en spiller som står med fire mål på 19 landskamper, og som totalt i sin seniorkarriere i snitt bare har scoret ett mål for hver tiende kamp han har spilt. Og han har spilt nærmere 150 kamper.

— Stor respekt for King

- Var det et enkelt valg å vrake King fra troppen?

— Nei, det var ikke det. For det er en spiller jeg har stor respekt for og en spiller jeg har stor tro på med tanke på fremtiden. Men akkurat nå er det andre som er foran ham, sier Høgmo til Aftenposten.

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo og Joshua King i en samtale høsten 2013. Foto: NTB Scanpix

Blant de som står foran i køen er Veton Berisha og Marcus Pedersen. Pedersen ble i går tatt ut etter å ha dokumentert solid form med ni mål på ni kamper for Strømsgodset etter å ha slitt tungt i Brann. Førstevalget på topp heter fortsatt Alexander Søderlund og står med pene 22 seriemål for Rosenborg i år.

Energien i laget gir selvtillit

— Det er ekstremt mye energi i dette laget, det er viktig. Stor løpskraft, mange målscorere og mange som kan gjøre målpoeng. Det er også viktig. Det gir selvtillit å vite at vi har det, sier Høgmo.

Hør fersk episode av Aftenpostens sportspodcast her: