Lillestrøm-Molde 1-0

ÅRÅSEN: Nervene var i helspenn. Men klokken 19.50 søndag kveld kunne Lillestrøm Sportsklubb og Åråsen trekke et lettelsens sukk. Det ble seier hjemme mot Europa-jagende Molde i siste serierunde. Dermed spiller de gule og svarte, norsk fotballs aller seigeste lag, eliteseriefotball også i 2017. — Dette er en av de viktigste seirene i klubbens historie, fastslo trener Arne Erlandsen overfor Aftenposten i en feststemt garderobe en halvtime etter at kampen var ferdig.

— De fire siste jobbene mine har vært helt like. Det er tunge jobber, det er slitsomme jobber. Men det er selvsagt veldig morsomt når du lykkes. Vi fikk det til igjen.

- Hva betyr dette for deg personlig?

— Jeg bor her og kommer til å bo her videre. Ungene mine spiller her. Det er såpass at ungene ikke tørr å komme på kamp. Og kjerringa tørr ikke se kampene på TV. De blir jo veldig preget av hele situasjonen selvfølgelig, sa Erlandsen.

Det var ville jubelscener da plassen ble berget. Lysene ble slukket på Åråsen og det ble sendt opp fyrverkeri. Så ble spillerne hyllet av Kanari-fansen. I garderoben ble det båret inn kasser med dansk øl. At klubben beholdt plassen skulle feires skikkelig.

- Nesten som et seriegull

I et hjørne sto en sivilkledd Frode Kippe. Kapteinen måtte se kampen fra tribunen på grunn av karantene. Det er 20 år siden Kippe kom til klubben. Nå blir det jubileum i den øverste divisjonen - ikke i OBOS-ligaen.

— Det å ikke rykke ned er nesten viktigere for Lillestrøm enn seriegull. Vi har vært i toppen i så mange år. Et nedrykk ville vært fryktelig tungt for hele laget og ikke minst hele byen. Lillestrøm Sportsklubb er jo identiteten til byen.

- Hvordan var det å stå på sidleinjen og se på?

— Det var ille, spesielt i første omgang. Vi spilte ikke spesielt godt i første omgang. Det tok litt tid før Rosenborg tok ledelsen, og samtidig tok Stabæk og Tromsø ledelsen i sine kamper. Men ut over i andre omgang så det så bra ut at det ikke kunne gå galt.

Nå blir det 43 år på rad

Lillestrøm har 42 strake år i den øverste divisjonen. Kunne det bli nummer 43 i årets Lillestrøm Sportsklubb fyller 100 år?

Det var mye på spill i to minusgrader på Åråsen, men romerikingene hadde skjebnen i egne hender. Med seier ville plassen defintiivt være sikret. Uavgjort ville trolig også holde, det kunne til og med gå med tap, avhengig av resultatene fra de andre kampene der bunnlagene var involvert.

Molde på sin side kjempet for fjerdeplassen, og mulighet for Europa-spill høsten 2017. Det var også romsdalingene som startet friskest. Etter få sekunder kunne det stått 0-1. Venstreback Per Egil Flo avsluttet i tverrligger etter bare 23 sekunders spill. Det gikk et gisp på Åråsen, men vertene slapp med skrekken.

Molde hadde ballen mest og ville mest. Lillestrøm tok ingen sjanser, de lå tett og kompakt, og Molde slet med å komme til de store sjansene i en tett og jevn førsteomgang. Lillestrøm fikk sine kontringsmuligheter, men grep dem ikke. Dermed gikk lagene til pause med 0-0 etter en noe tam førsteomgang.

Frisk Lillestrøm-offensiv

Lillestrøm åpnet den andre omgangen best og kunne tatt ledelsen på et frispark fra Malaury Martin. Men Molde-keeper Martin Linde fikk fingertuppene på ballen. Det var et helt annet Lillestrøm-lag enn i den første omgangen. De trøkket til, eide banespillet og presset Molde bakover.

Ifeanyi Matthew klinte til fra skrå vinkel midtveis i omgangen. Men ballen gikk i tverrligger og ut.

Lillestrøm kom nærmere og nærmere en scoring. Og få minutter senere skulle den komme. Landslagsstopper Vegard Forren maktet ikke å klarere et innlegg fra Gary Martin. Ballen havnet hos Malaury Martin, som dunket ballen i mål.

1-0 til Lillestrøm — og romerikingene hadde sikret sin 43. strake sesong på toppnivå. Og på tribunen svarte tilskuerne med trampeklapp til et LSK-lag som periodevis rundspilte et blodfattig Molde-lag.

Men 11 minutter før slutt hadde Molde en gedigen mulighet til utligning. Innbytter Fredrik Brustad skar inn fra venstre, avsluttet mot lengste hjørne og LSK-keeper Arnold Origi måtte gi retur. Moldes Babacar Sarr var først på returen, men satte ballen rett utenfor mål.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor det blir kåringer fra fotballsesongen, Martin Ødegaard-diskusjon og en Tottenham-supporters bekjennelser: