GEPA-180608662 - SALZBURG,AUSTRIA,18.JUN.08 - FUSSBALL - UEFA Europameisterschaft, EURO 2008, Griechenland vs Spanien, GRE vs ESP. Bild zeigt Ruben de la Red (ESP).Foto: GEPA pictures/ Hans Simonlehner Foto: GEPA pictures/ Hans Simonlehner

Ikke nok med det. Ikke siden 1984 har Spania greid å vinne en kvartfinale i et EM— eller VM-sluttspill, og hele tre ganger er Spanias drøm om en tittel knust 22. juni – alle i straffesparkkonkurranse.

Forrige seier mot Italia i en viktig kamp var i Antwerpen-OL i 1920. Siden er det blitt mange tunge stunder for Spania, som har møtt italienerne ni ganger i sluttspill og vunnet bare den ene gangen.

Datoen for kampen inspirerer heller ikke til optimisme. Søndag er det jubileum for straffetapene mot Belgia (VM 1986), England (EM 1996) og Sør-Korea (VM 2002). Spania er det eneste lag som har tapt en straffekonkurranse mot England.

Historien taler mot Spania, som har vunnet bare to titler: EM i 1964 og OL i 1992, begge på hjemmebane. Men årets lag har vist kvaliteter som tyder på at det kan rette på det.

– Vi skal overvinne den historiske forbannelsen, sier Ruben de la Red som scoret da B-laget slo Hellas i forrige kamp.

Endrer?

Spania imponerte i gruppespillet, anført av turneringens toppscorer David Villa. Med fire mål på to kamper (hvilte mot Hellas) er han i en klasse for seg.

Landslagssjef Luis Aragones hevder at han vil endre stil mot italienerne. I gruppespillet kontret Spania motstanderne i senk, men Aragones mener at Italia må møtes på en annen måte. Han vil tilbake til ballbesittelse.

– Vi må ha ballen mest mulig og sette dem under trykk, sier Aragones.

Søndagen får vise hvor lurt det er. Kontringsstyrke har vært et fellestrekk for lagene som har gjort det godt i EM.

Italia har et psykisk overtak med sin sterke statistikk, men har også flere utfordringer. Blant annet må Andrea Pirlo (skapende kraft på midtbanen, og dødballekspert) og Gennaro Gattuso (defensiv midtbanespiller i verdensklasse) sone for gule kort.

– Det betyr ikke mer enn at Italia bruker to andre av sine mange gode spillere i de rollene, sier Aragones som også avfeier spekulasjoner om konflikt med spillere.

Asurblått Wien

Italias landslagssjef Roberto Donadoni byttet raskt rolle fra skurk til helt da Italia slo ut Frankrike, men det blir nytt rolleskifte om det blir tap søndag. Han føler seg trygg på at han greier å erstatte Pirlo og Gattuso, men bekymrer seg over Luca Tonis målskrekk.

– Nå trenger vi et mål fra ham, sier Donadoni.

Italia vinner supporterkampen. 30.000 italienere er ventet til Wien, mot bare 20.000 spaniere. Dessuten heier mange østerrikere på italienerne. Italia er østerrikernes mest populære ferieland, og folket har adoptert «Gli Azzurri» som valgte å ha EM-base i utkanten av Wien selv om gruppekampene ble spilt i Sveits.

– Vi valgte leiren vår fordi det er nærmest finalearenaen, sier Gianluigi Buffon. Vinner Italia, blir det iallfall semifinale i Wien. (©NTB)