Legger du sommerferien til Norge i år skal det mye til før du kjeder deg.

Samtidig som Tysenfryd, Hunderfossen Familiepark og Dyreparken i Kristiansand kommer med spennende nyheter i sommer, åpner Hallingdal feriepark dørene for første gang 21. juni.

Norges høyeste lekeplass

Ifølge Hallingdal feriepark blir dette en lekeplass du aldri har sett maken til i Norge tidligere.

— Her kan man klatre, ake, åle, løpe, skli, hale og klyve fra plattform til plattform, opp til toppnivået, som befinner seg hele elleve meter over bakken, sier styreleder i Hallingdal feriepark, Thorstein Berg.

Derfra går løypen over skumle avgrunner på klatrenett, eller du kan ta snarveien ned Norges lengste spiralsklie. Det vil nok kile i magen, men familieparken lover alt er trygt.

Hallingkastet er konstruert slik at du aldri kan falle mer enn maks halvannen meter.

Klatrepark og innendørs lekeland

De som ønsker å utfordre klatreegenskapene kan boltre seg i mer enn 50 apparater på stolper og i trær i aktivitetsparken Høyt & Lavt på Hallingdal feriepark.

afp000543455-qUW4EaXbhI.jpg

Dette er den tredje klatreparken i sin størrelse i Norge. Lignende klatreparker finner du hos Voss Klatrepark og Oslo Sommerpark som ligger på Tryvann. Alle parkene tilbyr en rekke forskjellige løyper med ulik vanskelighetsgrad.

-Vi har miniløyper for de aller minste, ekstremløype for de tøffeste, samt selvfølgelig mange løyper midt i mellom. Så her finner man utfordringer både for nybegynnere og erfarne klatrere, sier Berg.

Løypene henger opp til tolv meter opp i luften.

— I tillegg har Høyt & Lavt anlegget en kjelkebane som henger syv meter over bakken, og en zip-line som garantert vil gi deg luftige opplevelser og sommerfugler i magen. Her henger du i et tau mens du seiler gjennom luften forbi trærne, over bakken og høyt over Hallingdalselven, sier Berg.

Anlegget har også et innendørs lekeland på 300 kvadratmeter med lekeinstallasjoner i flere etasjer.

5-stjerners campingliv

— Bakgrunnen for den nye familieparken, er at det ikke har skjedd noe spennende i den norske campingnæringen på mange år. Vi ønsker å tilby mer enn en plass å sette campingvognen. Derfor vil vi gi campingturister en fem-stjerners campingplass med opplevelser på lik linje med den kvaliteten du får på hotell, sier Berg.

afp000542913-wk6dwxJL6M.jpg

Ferieparken har comfortplass til campingvogner på 140 kvadratmeter, utleie av luksuscampingvogner og styltehytter.

Raskeste zip-line i Skandinavia

Det er ikke bare i Hallingdal familiepark du kan henge høyt i luften denne sommeren. Også i Bjørneparken kan du suse gjennom luften på en wirebane.

I år har Bjørneparken i Flå utvider tilbudet i parken til ikke bare å handle om dyr. Nå åpnes nemlig det de mener skal være Skandinavias raskeste zip-line. Godt fastspent suser man gjennom luften oppe i høyden.

— Vi åpner to forskjellige zip-liner, én for voksne på 120 meter, og én for barn som er 50 meter lang. Man setter seg fast i en sele og blir "skutt ut" slik at man fyker langs linen. Denne spesielle typen har en mekanisk bremseinnretning som gjør at den kan gå ekstra fort, sier presseansvarlig for Bjørneparken i Flå, Lisbet Botnen.

— Den voksne løypa går over et tjern, med bjørner og andre dyr i bakgrunnen. Så jeg tror det kan bli ganske så spektakulært, sier hun.

— Gjennomsnittsfarten kommer til å ligge på 22 kilometer i timen, og hastigheten vil øke etterhvert som man nærmer seg slutten av linen. Bremsen tillater opptil 36 kilometer i timen, sier parksjef Georg Grimeli.

Hakkebakkeskogen på dialekt

Bjørneparken gjentar suksessen og setter i sommer opp Thorbjørn Egners «Klatremus ogde andredyrene i Hakkebakkeskogen». Denne gangen med lokal vri.

— I år har vi fått ny regissør, ny scenograf og kjente navn på rollelisten. Men det som er det store er musikken. Vi kommer til å bruke folkemusikkinstrumenter, mye hallingdans og skuespillerne vil snakke Hallingdal-dialekt, sier Grimeli og legger til at han tror oppsetningen i år blir heftigere enn tidligere.

Kom tett innpå bjørner

Du trenger ikke nødvendigvis å være glad i fart og spenning hvis du besøker familieparken. Parken byr fremdeles også på dyreopplevelser, hvor barn og voksne kan komme tett inn på dyrene i sine naturlige omgivelser.

I naturparken finner dunorske rovdyr, hjortedyr og husdyr. For øyeblikket bor det til sammen åtte bjørner i parken. Hannbjørnen Rugg på 18 år er eldstemann i flokken, og har vært der siden parken åpnet.

Barna får lov til å klappe husdyrene og elgene, og følge med på fôring av rovdyrene.

afp000542922-npsvrGPdFi.jpg

Verdens kjente eventyr i 4D

I år kan du for første gang se en av verdens mest kjente barnebøker i 4D. Hunderfossen Familiepark lanserer denne sommeren Norges første og eneste permanente 4D-kino. Hunderfossen lover spektakulære animasjoner og mange spesialeffekter under Den lille prinsens reise fra planet til planet. Det loves en intens filmopplevelse som får deg til å ta alle sansene i bruk med vibrerende seter, vind og vann.

Også familieparkens interaktive energisenter får en ansiktsløftning. Mer enn 1600 kvadratmeter fylles med nytt innhold. En av de nye attraksjonene er "vannfallet", hvor du kan leke deg med vann og lære mer om elementet. Her får du muligheten til å bygge demninger, balansere baller på vannstråler og styre vannets retning.

Årets familieforestilling i Hunderfossen er "Askeladden og trollet som fanger solen".

Vikigfeber med Thors hammer

Vikingfeberen får ben å gå på når Tusenfryd åpner sin største innendørssatsing noensinne.

"Thors Hammer" tar gjestene med en såkalt multimedia-tur innhyllet i norrøn mystikk. Gjennom avansert 3D-teknologi blir du tatt med på en rekke unike og interaktive utfordinger.

Tusenfryd har investert 40 millioner kroner i attraksjonen og har store forventninger til årets nye trekkplaster.

— Dette er en attraksjon som er bygget inne i fjellet. Gjestene vil få en virkelighetsnær opplevelsesreise i 3D gjennom lyd, lys, luft, varme og bevegelse i vognene, og ikke minst får de høre en unik historie om Thor med hammeren, sier markedssjef Erik Andresen.

— Vi tror dette blir en attraksjon på høyde med de største 3D-atteraksjonene i verden, sier han.

Baklengs ned fossefall

Er du lei av den tradisjonelle tømmerrenna?

Som førstemann ut i Skandinavia, lanserer Kongeparken i år en tømmerrenne som sender deg både fremlengs og baklengs utfor fossefall og stryk, mens du sitter i et hjemmelaget badekar.

På veien gjennom det våte elementet opplever du en rekke spennende opplevelser, som virvelstrømmer, 100-års bølger og andre våte overraskelser.

Ny innbygger i Dyreparken

Også Dyreparken i Kristiansand har nyheter på plakaten denne sommeren.

Som en del av avlsprogrammet for sibirske tigere har tigerhunnen Boonya, flyttet inn. Boonya er cirka to år gammel og ble fraktet til Norge med fly fra Sibir i februar. Fra før av er det tre tigere i Dyreparken - de heter Ryeka, Ulysses og Rex.

Dyreparken har omlag 120 ulike dyrearter. De har store områder til disposisjon, og innhengninger som gir gjestene mulighet til å komme i nærkontakt med mange av dem.