Mange norske toppidrettsutøvere er for feige. De går ikke for å bli best i verden, mener Petter Northugs mentaltrener. Han savner mer råskap, og råder utøverne til å droppe utdanning.

Les også:

Erik Bertrand Larssen jobber med næringslivsledere og toppidrettsutøvere, og mener at begge kan være råere i sine mål.

— Å håpe at du skal nå målet, er omtrent det verste du kan gjøre. Det er viktig å uttale: Jeg skal bli best. Det vil prege alle avgjørelser hver eneste dag og føre til en annen innstilling, sier han.

39-åringen har merket seg at få toppidrettsutøvere har en holdning om å satse fullt ut.

Mange sikrer seg, ikke minst ved å ta utdannelse eller jobbe litt ved siden av.

— Jeg ser landslagsutøvere som leser mellom øktene. De beste sover, sier Bertrand.

Norske-modell holder ikke

Den fremste eksponenten for hvile er langrennsløper Petter Northug. Bertrand jobber med noen av langrennsherrene, som Northug, Martin Johnsrud Sundby og Eldar Rønning.

Han har sett at de dyktigste henter noen promille hele veien.

— Jeg mener den norske modellen ikke holder i vår tid. Det er bare vås å skulle tro at det er mulig å kombinere utdanning og toppidrett. Det er å kjøpe seg en utgang. Eliteutøvere som trener hardt to-tre ganger om dagen, trenger tid til restitusjon. Det får de ikke på en skikkelig måte hvis de skal på forelesninger og lage oppgaver.

Mentaltreneren er ikke imot utdannelse. Han er selv siviløkonom, og har i tillegg lang erfaring som fallskjermjeger. Nå jobber brumunddølen med mennesker i idrett og næringsliv, og har nylig gitt ut en bok om temaet.

- Vi vet jo at utøvere i de fleste idretter ikke har sponsorer eller stor økonomisk hjelp fra sine forbund. Hva skal de leve av? Beskriver du bare drømmesituasjonen?

— Tvert imot. Se hvilke forhold mange utlendinger lever under. De er ekstremt dedikerte. Er det noen som har mulighet til å overleve på idretten sin, er det nordmenn. De som er dedikerte, får den hjelpen de trenger.

Bertrands viktigste tese kan oppsummeres slik: Gjør du som alle andre, blir du som alle andre.

— Det er aldri for sent å begynne å studere, men det er en viss tid for å satse på toppidrett. Jeg er overbevist om at de som tør å gå for gull, si at de skal bli verdens beste, vil finne økonomiske løsninger. Når resultatene kommer etter hardt arbeid, vil det åpne for mye.

Han skulle ønske at også Olympiatoppen var frekkere.

— Jeg synes at toppidrettssjef Jarle Aambø skal si at målet er X antall gullmedaljer, ikke medaljer. Og det verste jeg hører er utøvere som uttaler at de skal bli blant de ti beste.

Tar selvkritikk

Han har flere utøvere i sin portefølje i dag.

I forrige sommer-OL tok taekwondoutøver Nina Solheim sølv.

Hedda Berntsen kunne juble for skicross-sølv i Vancouver.

Under lekene i London hadde han blant andre bryteren Stig André Berge.

— Du har jobbet intenst med ham i mange år, men Berge gikk ut i første kamp både i Beijing og London.

— Vi jobbet ekstremt mye med at han skulle ha riktig dose aggresjon i kombinasjon med ro og kontroll i London. Han gjør en feil på slutten, og det tar jeg selvkritikk på. Vi var ikke forberedt på den situasjonen at det sto likt da det var ti sekunder igjen. Stig André fikk en dyrekjøpt, men viktig erfaring inn mot neste OL i Rio.

Bertrand beundrer skiskytter Ole Einar Bjørndalen fordi han i sin lange karrière har vært en foregangsmann, som har testet ut nye ting, stått imot såkalte sannheter og alltid jaktet på det perfekte løpet.

Profil

Erik Bertrand Larssen

Alder: 39 år

Bosted: Oslo

Bakgrunn: Utdannet siviløkonom. Har vært fallskjermjeger.

Aktuell: Jobber som mentaltrener for blant annet Petter Northug og flere andre norste idrettsutøvere. Har også hatt mange kunder innenfor næringslivet.