Etter et tiår med stadig flere digitale bilder har det samlet seg et uoversiktlig kaos av harddisker, gamle PC-er, minnekort og utdaterte kameraer i skuffene hjemme. Men har du egentlig bildene dine når de er så vanskelig tilgjengelige at du aldri ser på dem?

Hva om det fantes en mulighet til å lagre absolutt alle bilder du har tatt, der hvert familiemedlem får sitt eget album, hvor du stadig blir oppfordret til å kikke på minnene dine på nye måter, der du kan søke deg fram til et bilde du husker ikke bare på dato og sted, men også etter hva det er bilde av?

Og som attpåtil sørger for at mobilen og PC-en din aldri mer går full, sånn at du helt kan slutte å tenke på å flytte biblioteket ut på diverse harddisker og ta backup av dem?

Den tjenesten finnes, og jeg har nå alle minner fra de siste 12 årene liggende der. Det er ikke så rart at Google forrige uke kunngjorde at selskapet har fått hele 200 millioner kunder til Google Photos siden lanseringen for et år siden.

Er du interessert i de aller nyeste teknologiene?

Helt gratis og uendelig plass

Til tross for at familien min har 30.000 bilder og videoer, er tjenesten gratis. Du betaler med å utsette deg for mer målrettet reklame fra Google. Vil du ikke at Google skal få tjene penger på sin kunnskap om deg, kan du satse på Apple i stedet. Deres tilbud har også sine positive sider.

Begge to har løst problemet med at mobilen går full ved å automatisk slette originalene du har lokalt lagret og erstatte dem med mye, mye mindre versjoner på mobilen. Når du en sjelden gang trenger en original, kan du kjapt få tak i den fra nettskyen (unntaket er videoer, som fortsatt krever en god nettlinje om du vil se dem umiddelbart, men i dag fungerer mobilnettet oftest godt nok.)

Apple har også løst dette i sine nyeste utgaver av operativsystemet for Mac, slik at heller ikke Macen går full. Vær oppmerksom på at dette ikke er skrudd på som standard, slik at mange fortsatt tror at enheten er på grensen til å knele. Se her hvordan du skrur på funksjonen på en Iphone:

Slik er Google Foto

På overflaten virker Googles tjeneste likevel uovertruffen. Selskapet tilbyr seg simpelthen å lagre alle bilder og alle videoer fra hele livet ditt – gratis. Jeg tok dem på ordet.

Tjenesten fungerer egentlig best på mobil og er helt uavhengig av PC. Men for å få opp alle de gamle bibliotekene og bildene dine, er en PC greiest. Først lastet jeg nedet lite program for opplasting.

Så koblet jeg til alt jeg hadde av gamle disker og PC-er, og overlot systemene til seg selv. Jeg satte også mobilen til å laste opp sine bilder ved å installere appen Google Foto (virker både på Android og Apples Ios). Det kom totalt 5–6 feilmeldinger innimellom. Anslagsvis en promille av bildene lot seg ikke kopiere, av ukjente årsaker.

Etter tre dager hadde jeg et så godt som komplett arkiv i skyen – og mye bedre samvittighet som ansvarlig for familiens minner. Da jeg gikk inn i biblioteket for å se på bildene, oppdaget jeg i tillegg en rekke helt fabelaktige metoder for å gjenoppleve disse viktige minnene. Det fine er at jeg nå har tilgang til alle bildene og filmene mine fra både Iphone, Ipad, PC-er, Mac og Android-enheter.

Delt i tre tydelige deler

Google Foto er delt i tre. I midten av appen (se nederst) finner du Foto, en enkel kronologisk oversikt over alle bilder og filmer. Den er svært kjapp å spole seg fram i, selv om det ikke alltid går fullt så fort som om du har lagret bildene lokalt på en Iphone. Til venstre finner du Assistent, en virkelig nyskapende funksjon som hjelper deg å lagre minner ved hjelp av kunstig intelligens.

Etter en tur med barna kan du på noen sekunder (ja, faktisk) redigere sammen en film, en animasjon, en kollasj (du har sikkert sett folk legge ut disse på Facebook) eller et album. Disse kan du lagre og senere gjenoppleve. Gjenopplevelsen gjør du til høyre i appen , under hovedfunksjonen Album. Her er også bildene sortert kronologisk, men etter små album som delvis automatisk får navn: Helgetur til Jotunheimen, Vinterferie i London etc.

Betaler du for mye?

Kunstig intelligens

En virkelig banebrytende funksjon, er at Google Foto selv foreslår og bygger opp albumene, og også redigerer video automatisk. Kona var på nippet til å begynne å gråte av glede over det hun trodde var min møysommelige innsats med å sette sammen en snutt av 20 klipp fra en hyttetur med ungene for noen år tilbake.

Google Foto foreslår automatisk album etter at du har tatt en serie bilder. Albumene kan være både videoer, animasjoner og kollasjer. Foto: Ingar Storfjell

Men fordelene stopper ikke der. Det aller mest fascinerende er automatisk sortering av ansikter. Dette er en funksjon som Apple har hatt lenge i sitt Iphoto, forgjengeren til Apple Bilder. Problemet er kvaliteten.Mens Apple møysommelig må trenes opp på hvert ansikt av deg, og siden stadig bommer, er Google Foto så ekstremt nøyaktig at det nesten er skummelt – og det helt uten trening. Den har ingen problemer med å gjenkjenne at en 6-åring og en baby er samme person. Ikke mange mennesker er i stand til det samme.

Teknologien kan i teorien benyttes til å totalkartlegge oss (men det er du selv som setter navn på ansiktene, og navnet er ikke koblet til en ekte identitet). Derfor er funksjonen ikke tilgjengelig i det personvernfokuserte Norge og i EU.

Fortvil ikke. For å aktivisere den, følger duen enkel oppskriften gang for alle (det tar bare et par minutter). Det du også må vite, er at du samtidig gjør det lettere for Google å vite mer om deg, og å selge anonymiserte opplysninger om dine interesser videre. Det finnes ingen helt gratis lunsj, altså.

Apple Bilder fungerer også greit

Til denne testen har jeg også gått grundig gjennom Apple Bilder, som de fleste Iphone-brukere kjenner som Icloud. Den består også av en desktopversjon for Mac, og et verktøy som gjør det mulig også for PC-brukere å laste opp alle sine bilder.

Mac-produsenten Apple tillater nå altså at du ikke lenger har alt lagret hos deg lokalt. Det vil nok føre til at det går lengre mellom hver gang folk kjøper seg en ny Mac, fordi den ikke lenger går full. Tjenesten er likevel ganske annerledes enn Google Foto:

Positivt

  • Bedre kartfunksjon enn Google Foto. Bare ved å klikke/trykke på stedsnavnet i albumet, får du opp et kart som lett lar deg vise bildene fra akkurat det stedet du er ute etter.

  • I desktopversjonen er det langt mer avanserte redigeringsmuligheter for foto enn i Google Foto.

  • Lagrer originalversjoner uansett hvor høy kvaliteten er.

  • Uovertruffen brukervennlighet og høy kvalitet hvis du vil lage papiralbum/bøker av prosjektene dine.

  • Tett integrasjon mot kameraet på Iphone gjør det litt lettere å bruke Apple som ditt store arkiv, dersom du bruker Apples telefoner.

Negativt

  • Lagring hos Apple koster. Det finnes i praksis ingen gratismulighet for den som ønsker å la Apple ta seg av hele livets minner. Heldigvis har Apple nå lagt seg på en slags standard i bransjen: 99 kroner måneden for 1000 gigabyte. Mange vil nok få plass til alle bilder på 200 gigabyte (29,— i måneden).

  • Mulighetene for automatisk sortering etter ansikt er langt, langt dårligere enn hos Google. Heller ikke sortering etter aktivitet eller ting (søk på ball, wedding eller sunset, så kommer faktisk Google stadig opp med relevante treff) fungerer særlig godt.

  • Henvender seg ikke aktivt til deg for å foreslå ferdig redigerte filmer og animasjoner.

Google vinner

Det er også flere ulemper med Google. Det viktigste er at Google ikke lagrer alt i originalformat. Bilder som skal lagres gratis går bare opp til 16 megapiksler. Større bilder blir komprimert ned litt.

Videoer med mer enn full HD og 30 bilder i sekundet blir også komprimert litt. Men hvis bildene er gode nok til at de kan trykkes i A-magasinet og filmene kan vises på NRKs HD-sendinger, er de kanskje gode nok for deg også?

Det holder i hvert fall for meg. Jeg har uansett ingen 4K-skjerm å vise 4K-videoene fra mobilen på. Tanken på at jeg ikke lenger trenger å tenke på at det finnes noen som helst grenser for hvor mye materiale jeg kan lagre, er simpelthen viktigere enn ekstrem bildekvalitet.

For de ivrigste entusiastene holder det nok ikke, men jeg tror det er bra nok for de fleste. For den som absolutt vil ha full kvalitet, kan du betale for å få lagret de aller råeste originalene, også hos Google. Om du vil ha bedre redigeringsmuligheter enn Google Foto tilbyr, er dette enkelt via eksterne apper, som den ekstremt kjappe (og Google-eide) Snapseed.

Det fine er at du egentlig ikke må velge mellom Apple og Google. Vil du betale for å ha originalene hos Apple, kan du bare installere appen Google Foto og få alle fordelene fra Googles Assistent likevel. Den laster automatisk opp bildene så snart du åpner appen.

Har du lagret bildene dine to steder, er du jo enda sikrere på at ingenting kan gå galt. Legg bare merke til at mobilen din kommer til å bruke ekstra mye batteri i den perioden laster opp hele biblioteket sitt.

Google har gjort noe lignende før, da selskapet med Gmail endelig ga oss gratis plass på epostkontoen uten at vi trengte bekymre oss for at postboksen rant over. Også Google Foto er gratis.

Også denne gang er også funksjonaliteten i verdensklasse. Slik klarer kjempen fra Mountain View igjen å tilby oss noe vi ikke klarer å si nei til. For meg er i hvert fall resultatet litt mindre dårlig samvittighet for den usikre skjebnen til familiens minner. Det er gull verdt.

  • Er du interessert i teknologiske løsninger? Se nærmere på flere av løsningene Google har planlagt til hverdagen din her, og se også hvordan Apple og Google kniver om å lage de beste løsningene:

Teknologimagasinet: Hvem er så selfiekåte at de legger 5000 kroner på bordet for denne?