SAPPORO: Jevgenij Dementijev fra Russland og svensken Anders Södergren ble statister da trønderen slo til noen hundre meter før mål.

Endelig fikk Northug vist seg fram i Japan. De tre første løpene ble ødelagt av to fall og et kraftig snøvær. Fredag viste han igjen at han er verdens beste i en spurt.

Skiskytter Lars Berger gikk et nytt glimrende VM-løp og slo fast at han fortjente plass på stafettlaget. Verdensmesteren fra 15 kilometeren lå for det meste først av trioen som lå i teten på tredje etappe.

Farten var så stor at avstanden til det sterke tyske laget økte til 38,2 sekunder. For Tyskland gikk bronsevinneren fra 15 km, Tobias Angerer, og det var veldig hyggelig for Berger å banke tyskeren også under helt like forhold.

– Jeg dro kanskje litt mye, men taktikken var å øke ledelsen til Tyskland. Det greide vi jo, sa Lars Berger til NRK.

Odd-Bjørn Hjelmeset sprengte feltet på siste klassiske etappe, men fikk følge av Russland og Sverige til veksling.

– På det meste hadde jeg fem sekunder på dem. Det var for lite. Viktigst for meg var å få avstand til tyskerne. Det greide vi, sa Hjelmeset til NRK.

Mot slutten av etappen stivnet Hjelmeset noe, men han var aldri redd for ikke å holde helt inn. Han fikk bekreftelse på fin form foran søndagens klassiske femmil i VM.

– En drøm gikk i oppfyllelse, kommenterte Eldar Rønning, som var startmann for første gang i et internasjonalt mesterskap.

Litt nervøs var han før start, men han svarte med et glimrende løp.

Han la grunnlaget for Norges 12. VM-tittel i stafett. I OL har Norge vunnet fire ganger.