KRISTIANSAND: — Både som far til en gutt med autisme og politiker reagerer jeg sterkt på det jeg oppfatter som et svakt tilsyn. Jeg er skuffet og forbannet over at tilsynet bagatelliserer ulovligheter. Dette er rett og slett en hån mot de mest sårbare i samfunnet og deres familier, sier Freddy de Ruiter.

Flere reagerer

I april satte Fædrelandsvennen gjennom flere artikler søkelyset på ulovlig bruk av makt og tvang overfor autister. På bakgrunn av reportasjene iverksatte fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder tilsyn mot et bofellesskap for autister i Vågsbygd. I tilsynsrapporten som nå foreligger, slås det fast at det flere ganger var blitt gjennomført såkalt ulovlighjemlet tvang. Det ble likevel konkludert med at driften var forsvarlig. I et intervju med Fædrelandsvennen denne uka reagerer både leder Petter Gitlesen i Norsk forbund for utviklingshemmede og stortingsrepresentant Kari Henriksen på dette.

Sår tvil om kompetansen

— Jeg er overbevist om at siste ord ikke er sagt, og at denne saken vil få et kraftig etterspill. Hvem skal ivareta svake grupper om ikke tilsynsmyndighetene gjør det? Jeg har mistanke om at Fylkesmannen ikke har tilstrekkelig kompetanse på området og/eller at det er så små forhold at de kjenner de ansvarlige som berøres av mulige sanksjoner. Jeg er glad for at flere reagerer, og for at min stortings- og partikollega Kari Henriksen vil følge opp saken politisk, sier Freddy de Ruiter.

Han mener det nesten ser ut som om fylkeslegen eller Fylkesmannen bagatelliserer åpenbare lovbrudd.

— Jeg lurer på hvem de lytter til når det gjennomføres tilsyn. Får de høre de pårørendes opplevelser eller bare sminkede versjoner fra ledelse på ulike nivå, sier Freddy de Ruiter.

I tilsynsrapporten heter det blant annet at «De tilfellene som fylkesmannen gjennomgikk, synes ikke å være så inngripende og omfattende som enkelte hevder.«

- Ikke ulovlig tvang i dag

— Vår konklusjon er at det ikke foregår ulovlig tvang ved institusjonen i dag. Det er likevel ikke tvil om at det har forekommet enkeltepisoder av uhjemlet tvang tidligere, men vi har ikke funnet beviser for at dette har vært gjort regelmessig. Det viktigste for brukerne av tjenestene er jo at det kommer på plass et system som skal forhindre framtidig bruk av ulovlig tvangsmidler, sier seniorrådgiver Lasse Svenstrup Andersen hos helse- og sosialavdelingen hos Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder.

Han avviser ellers Freddy de Ruiters antydning om at de i tilsynet bare har fått høre versjonen fra ledelsen ved institusjonen.

— Vi har gjennomført et grundig tilsyn, der vi både har intervjuet pårørende, nåværende og tidligere ansatte og ledelse. De ansvarlige for gjennomføringen av tilsynet hadde heller ikke nære bånd til de berørte, sier Lasse Svenstrup Andersen.