Fylkeskommunene Hedmark, Oppland, Buskerud, Telemark og Vestfold har i samarbeid tatt initiativ til den nye avgiften, som for turistene vil arte seg om et ekstra tillegg i regningen, skriver Adresseavisen.— Vi ønsker at det blir vedtatt en egen lov for å prøve ut en ny modell for finansiering på typiske reiselivssteder. Utgangspunktet er en ordning hvor gjester eller brukere av for eksempel løypenett, turstier, sykkelveier og andre deler av infrastrukturen bidrar gjennom et påslag på regningen, sier Anne Dorte Carlson i Trysil Ferie og Fritid.

Carlson har vært en del av gruppen som har utarbeidet forslaget. Også Landsdelsutvalget for fylkeskommunene Nord-Trøndelag og Nordland samt flere enkeltkommuner stiller seg bak forslaget.

— En slik måte å finansiere fellesgoder på er velprøvd i en rekke land i Mellom-Europa, blant annet i Østerrike og Sveits. Ordningen er også kjent fra Canada og USA. I tillegg til at turistene selv bidrar gjennom et påslag på regningen, ser vi også for oss at ulike deler av det lokale næringslivet deltar med bidrag, sier Carlson til Adresseavisen.

I første omgang ser utvalget på turistmagneten Trysil som et eksempel på et egnet sted for å teste ut ordningen. (©NTB)