Oslo (NTB): Kronprins Haakon, statsminister Jens Stoltenberg, utenriksminister Jonas Gahr Støre og krigsveteranen Gunnar «Kjakan» Sønsteby var blant dem som var til stede under bisettelsen av generalmajor Bjørn Egge fra Trefoldighetskirken fredag.Egge ble gravlagt på statens bekostning. Regjeringen ønsket med det å ære den tidligere motstandsmannen, som ble 88 år gammel. Egge var krigsfange i Tyskland fra 1942 til 1945 og var senere beskytter for stiftelsen Hvite busser til Auschwitz. Han ville dele de erfaringer som konsentrasjonsfanger i nazistenes utryddelsesleirer hadde, og arbeide for at historien ikke skulle gjenta seg.

I etterkrigstiden var Egge sjef for den militære etterretningstjenesten ved FN-styrkene i Kongo, og han jobbet også som forsvarsattaché i Moskva. Han var president i Norges Røde Kors, og har dessuten hatt ulike stillinger i NATO.

Han mottok gjennom årene en rekke hedersbevisninger og utmerkelser. Blant mye annet ble han kommandør av St. Olavs Orden, Commander of the British Empire, Ridder av den svenske Sverdordenen og Ridder av den islandske Falkeordenen. Han ble også innehaver av Atlantic Star.

(©NTB)