Kollektivet Biprem leverte sitt søksmål mot presidenten i forrige uke og anklaget ham for høyforræderi og for katastrofal styring av landet. Høyesterett i Mali har myndighet til å dømme statsledere dersom nasjonalforsamlingen stiller seg bak en anklage om tjenesteforsømmelse.

Høyesterett besluttet mandag å avvise søksmålet, som ifølge retten ikke er av riktig format. Dessuten er ikke foreningene berettiget til å føre en slik sak, skriver retten i en uttalelse.

— For å akseptere en slik sak kreves også to tredelers flertall i nasjonalforsamlingen, poengterer høyesterett.

Biprem mener blant annet at Keita har brutt en lovnad fra 2013 om å garantere for Malis territoriale integritet. Usikkerheten er stor i landet, og særlig Nord-Mali er herjet av vold. Siden 2012 har den nordlige delen av landet vært kontrollert av tuareg-ledede opprørere og jihadistgrupper som kobles til al-Qaida.

I juni fjor ble det inngått fredsavtale mellom den maliske regjeringen og tuaregene, men voldelige jihadistgrupper utgjør fortsatt en stor trussel. I november ble 21 mennesker drept i et terrorangrep mot et hotell i hovedstaden Bamako, angivelig utført av den væpnede islamistgruppen Al-Mourabitoun med støtte fra al-Qaida i det islamske Maghreb (AQIM). (©NTB)