LILLESAND: — Det er helt revnende likegyldig hvilken bakgrunn barna har. Vi mener den samme barnefaglige vurderingen må legges til grunn, enten det er snakk om enslige mindreårige asylsøkere eller det er snakk om andre som har behov for barnevernets omsorg, sier Toldnæs.

Utlendingsdirektoratet (UDI) vet ikke barnas beste. Det er beskjeden fra Petter N. Toldnæs og Venstre. Partiet mener enslige mindreårige asylsøkere har behov for en stabil og trygg oppvekst på lik linje med øvrige barn i det norske samfunnet. Det får de ikke gjennom UDI, etter Toldnæs sitt synspunkt.

Politiker Petter N. Toldnæs og Venstre vil ha barneverntjenesten til å ta over omsorgsansvaret for enslige mindreårige asylsøkere mellom 15 og 18 år. Foto: Kjartan Bjelland

— Å ha trygghet og stabilitet er viktig nettopp for denne gruppa av barn. Når barna er under UDI sitt ansvar, risikerer de å bli plassert på mottak som ikke er trygt. Og hvis de klarer å integreres på en god måte, risikerer de å bli flyttet til et nytt mottak ved en senere anledning. Det er alt annet enn trygghet.Venstre vil derfor at barneverntjenesten skal ta over omsorgsansvaret for enslige asylsøkere mellom 15 og 18 år.

Barnas beste i fokus

Regelverket for enslige mindreårige asylsøkere sier at barn under 15 år skal tas hånd om av barnevernet. Eldre barn fra 15 til 18 år blir plassert på mottak, hvor det er UDI som har det overordnede ansvaret.

Venstre-politikeren mener barneverntjenesten vil kunne gi enslige mindreårige asylsøkere det beste. Han viser blant annet til nedleggelsen av mottaket i Lillesand, hvor de 27 ungguttene mellom 15 og 18 år risikerer å bli sendt til andre deler av landet. Hvis barneverntjenesten hadde hatt ansvaret for dem, og ikke UDI, tror Toldnæs livet til guttene ville vært annerledes.

— Ser vi på den mulige nedleggelsen av mottaket i Lillesand, mener Venstre situasjonen hadde vært annerledes dersom barnevernet hadde hatt ansvaret for barna. Da ville barnas beste vært i fokus, og viktigere enn UDI sine prinsipp om å samlokalisere, sier han.

Toldnæs er urolig for hva som skjer med denne gruppa enslige asylsøkere når det er UDI som har ansvar.

— UDI etterlyste for eksempel mottaksplasser til enslige mindreårige asylsøkere, noe som det var et sterkt behov for. Lillesand fikk i gang et mottak som har vist seg å være velfungerende. På tross av dette velger UDI å legge det ned. Det mener jeg er uheldig for barna og det strider med hva barna burde ha rett på.

På asylmottaket i Lillesand bor enslige mindreårige asylsøkere mellom 15 og 18 år. Venstre mener asylbarn i denne aldersgruppen bør tas hånd om av barnevernet og ikke UDI. - Uheldig for barna, sier Petter N. Toldnæs (V). Foto: Eirin Margrethe Fidje

Tar hensynFungerende regiondirektør Cecilie Dahle i UDI region sør, sier til Fædrelandsvennen at UDI ivaretar barnas beste. Hun forklarer at de tar hensyn til beboernes ønsker når de flytter dem til nye mottak.

– UDI samarbeider nært med mottaksleder for å finne best mulig løsning for beboerne. Det vil si at vi tar hensyn til om de ønsker å flytte til bestemte mottak på grunn av nærhet til familie, slekt eller venner.

Med så få asylankomster som det kommer til Norge nå, sier Dahle at UDI må tilpasse antall mottak og plasser til det antallet som det er behov for.

– Når et mottak legges ned og det er ledige plasser andre steder, må beboerne flytte til nye mottak, sier Dahle.

Unødvendig

Svein Ove Ueland, virksomhetsleder for barne— og familietjenesten, mener at UDI heller må sørge for at de gir et godt nok tilbud når de overtar omsorgen for asylbarn over 15 år.

— Det er unødvendig å overføre ansvaret til barneverntjenesten. Hvis tilbudet er for dårlig, bør en heller sørge for at UDI gir et tilstrekkelig tilbud, sier Ueland.

Toldnæs hevder problemet ligger i at barn under UDI ikke vil få den omsorgen og stabiliteten de behøver.

— Asylbarna i Lillesand har fått bo ett år på et mottak som har vist seg å fungere godt. Nå vil UDI bryte dette opp på grunn av en økonomisk målstilling, sier politikeren.

7696806832_86874c7b37_o.jpg Foto: Marius Hauge (Barneombudet)

DiskrimineringVenstrefår støtte av Barneombudet, som også vil flytte omsorgsansvaret til barnevernet.

— Allerede i 2010 anbefalte FN å gjøre dette. Det er på høy tid, sier Anders Cameron, seniorrådgiver i barneombudet, til Fædrelandsvennen.

De ønsker å flytte ansvaret for de enslige, mindreårige asylsøkerne fra 15 til 18 år til barnevernet. Deres oppfatning er at asylbarna blir utsatt for diskriminering og forskjellsbehandling.

— Er du under 15 år får du et omfattende omsorgstilbud fra barnevernet, men ikke eldre barn. Slik vi ser det har de laget grensen helt vilkårlig.

I tillegg til aldersdiskriminering, peker Cameron på forskjellen mellom norske barn og asylbarn.

— Norske barn mellom 15 og 18 år uten omsorgspersoner, vil automatisk være under barnevernet. Her er det en forskjellsbehandling av barna.

Virksomhetsleder Svein Ove Ueland for barne- og familietjenesten. Foto: Arkiv

Hensyn til økonomiUeland har blant annet ansvaret for bosettingen av enslige mindreårige. Han er enig i at asylbarn over 15 år fortjener en trygg og stabil oppvekst, men sier det også i barneverntjenesten vil være økonomiske styringer.

— Både den statlige og den kommunale barneverntjenesten må ta hensyn til økonomien. De kan ikke operere uten økonomiske rammevilkår, enten de gis av kommunen, eller de gis av staten, sier Ueland.