FLEKKEFJORD: — Krimteknikernes konklusjon er at den sannsynlige brannårsaken er at det ble satt ut ei plastbøtte på verandaen i ett av husene. Den inneholdt aske fra ovnen, som har blusset opp og antent, sier lensmann Asbjørn Skåland ved Flekkefjord politistasjon til Fædrelandsvennen.

Brannen førte til at to hus ble totalskadet, og ett fikk vann- og røykskader. 32 personer ble evakuert i brannen, men ingen ble skadet. Blant annet måtte en småbarnsfamilie rømme i all hast.

— Det hadde ikke brent i ovnen siden kvelden før, og det ble lagt masse snø oppå bøtta med aske. Likevel har det antent. Smeltet plast dryppet ned på verandaen i etasjen under, og antente der også, forteller Skåland.

Huseier anmeldt

Mannen som bor i og eier huset hvor brannen startet er anmeldt for forholdet. Foreløpig er det ikke tatt ut siktelse mot brannen.

Ett hus var overtent i løpet av få minutter. Noen minutter senere sto den andre boligen i flammer. Foto: Erik Thime (Avisen Agder)

— Det blir nok en straffesak, men det er opp til juristen å avgjøre hva mannen blir siktet for, forklarer lensmannen.Jurist på saken, politiadvokat Liv Seland, er i retten tirsdag. Hun har ikke fått saken ennå.

— Huseieren er informert om årsaken og anmeldelsen, og tok det til etterretning. Han har kommet med en forklaring som stemmer overens med krimteknikernes konklusjon, sier Skåland.

Uaktsomhet

Lensmannen presiserer at mannen på ingen måte har ønsket å starte brannen.

Et hus brant helt ned i brannen. Foto: Torbjørn Witzøe

— Det er ingen antydning til vilje bak dette. Han la jo et tykt lag med snø oppå bøtta, så man skulle jo ikke tro det kunne være farlig. Det blir nok et spørsmål om graden av uaktsomhet i denne saken, forteller han.I den krimtekniske rapporten opplyses det at aske kan antenne inntil flere døgn etter at det har brennende.

- Dramatisk brann

Selv er lensmannen glad det ikke gikk enda verre enn det gjorde da brannen oppsto.

— Det var veldig dramatisk, og kunne fått enda større konsekvenser om vinden hadde vært annerledes. Det var veldig med flammer der, sier han.

Boligen til venstre brant helt ned med alt inventar. Den i midten ble også totalskadet, mens boligen til høyre fikk vann- og røykskader. Foto: Torbjørn Witzøe