Suu Kyi er på grunn av en klausul i grunnloven avskåret fra å stille som presidentkandidat ved valget i 2015, men hun har like fullt en viktig posisjon og nyter stor respekt blant folk. Hun møter kongeparet etter at de har hatt møter og lunsj med president Thein Sein og parlamentspresident Shwe Mann, sistnevnte tidligere ranket som en av de mektigste i militærregimet.

Kongeparet er denne uka på statsbesøk i Myanmar, et av verdens fattigste land, men også et av landene som på kort tid har fått i gang en reform— og demokratiseringsprosess. De ankom søndag i Yangon og fløy mandag morgen til hovedstaden Naypyidaw for den offisielle åpningen av besøket:

— Landet deres har allerede gjort et mektig inntrykk på oss, sa kong Harald da han holdt tale under lunsjen på presidentpalasset.

Han roste landets ledelse for demokratiserings- og reformprosessen Myanmar er i gang med, og understreket betydningen av fortsatt utvikling for at folket i landet skal får bedre levevilkår. Han trakk spesielt fram hvilken viktig rolle kvinners rettigheter og deltakelse har i et velfungerende samfunn. (©NTB)