Etter fremleggelsen av de fagmilitære rådene torsdag, kom det frem at forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen vil gjeninnføre repetisjonsøvelser for vernepliktige i Forsvaret.

Dette ble ikke sagt direkte, men det lå implisitt i det forsvarssjefen sa om å «disponere» vernepliktige også etter førstegangstjenesten.

Da Aftenposten konfronterte Bruun-Hanssen med dette etter fremleggelsen, bekreftet han forholdet.

Det vil si at norsk ungdom som har trodd at de var ferdig med militæret etter førstegangstjenesten, kan bli kalt inn til øvelser, slik tradisjonen lenge var i Norge.

— Ja, dette kan bli nødvendig, sier Bruun-Hanssen til Aftenposten.

7000 vernepliktige hvert år

Under sin fremleggelse påpekte han at Forsvaret har vurdert en rekke ulike varianter når det kommer til personell.

Men dagens løsning – med en kombinasjon av profesjonelle og vernepliktige – er den beste, mener Bruun-Hansen.

— Alle løsninger kommer dårligere ut enn dagens kombinasjon, sa Bruun-Hansen under fremleggelsen.

Dette var tidligere tradisjon i Forsvaret, men har ikke vært praktisert på mange år. Det er i dag drøyt 7000 årlige vernepliktige i Norge.

Vernepliktige: – Må si fra tidlig

De landstillitsvalgte for vernepliktige mener Forsvaret må si fra i god tid for dem som eventuelt skal inn til repetisjonsøvelser.

— Det skal være mulig å kombinere et sivilt liv med slike repetisjonsøvelser, så Forsvaret må kunne si fra i god tid før slike øvelser, sier landstillitsvalgt Jens Kristian Øvstebø.

Han håper Forsvaret i størst mulig grad kan basere seg på frivillighet når det gjelder slike øvelser.

— Vernepliktsrådet ser på det som positivt om reservestyrkene består av motivert personell fra førstegangstjeneste, sier Øvstebø.

Han mener imidlertid at Forsvaret ved behov skal kunne bruke dem de ønsker.

— Dette er noe av grunnen til at informasjon og kommunikasjon er så essensielt, da dette faktisk er noe som enkelte blir beordret til å gjøre, sier Øvstebø.

Kan variere mellom forsvarsgrener

Omleggingen skyldes at det som kalles en reserve ikke skal være en ren papirstyrke, som i dag, men at Forsvaret ønsker å holde ved like og eventuelt bruke kompetansen som er bygget opp under førstegangstjeneste.

- Det blir Hæren, Sjøforsvaret og Luftforsvaret som skal vurdere behovet. Det handler om å bygge opp en robusthet i Forsvaret ved å disponere de vernepliktige den første tiden etter at de er ferdig med førstegangstjeneste og for en del av dem, overføres til Heimevernet.

— Det kan bety at avdelinger i Sjøforsvaret kommer til at de ikke har dette behovet, men at avdelinger i Hæren har det, sier Bruun-Hanssen.

Når repetisjonsøvelser igjen vil tre i kraft, er foreløpig uklart. Men Forsvaret har allerede i dag rett til innkalle til repetisjonsøvelser, selv om det ikke har vært praktisert.