szece76f.jpg
szece6d8.jpg
Skjermbilde-n4jZ_cMrMd.jpg Foto: Amundsen, Geir
Iphonekamera-Ag8xk1FAfH.jpg Foto: Amundsen, Geir

Les også:Apple med smartklokke!

Så er omsider eplene sluppet ut av sekken til Apple. Etter en patostung innledning hvor Apple-sjef Tim Cook trakk linjer til tidlige tiders Apple-meritter og understreket at kveldens Iphone-lansering var den største og viktigste i firmaets historie, ble scenen overlatt til Iphone 6 og visepresident i Apple, Phil Schiller.

Og akkurat som ryktene ville ha det til, lanserte Apple tomodeller. Iphone 6 og Iphone 6 Plus. Mens den vanlige Iphone-modellen har 4.7-tommers skjerm, har den såkalte Iphone 6 Plus-modellen en skjerm på 5.5-tommer.

Tim Cook med Iphone 6 iPhone 6 Plus Foto: NTB scanpix

Flytter ingen grenser

Iphone 6 er har langt mer kurvede former enn sine forgjengere, og kameraet støtter 1080p med 60 bilder i sekundet og time laps-video. Foto: Apple

Det er mye snakk om skjermoppløsning og pikseltetthet i mobilverden. Her flytter ikke Iphone 6 noen grenser, selv om Apple gjør et poeng ut av at Iphone 6 Plus-modellen har185 prosent flere bildepunkter enn iPhone 5S.Mens storebror har full-HD-oppløsning på 1920 x 1080 bildepunkter og 401 piksler per tomme (ppi), har 4.7-tommeren en oppløsning på «bare» 1334 x 750 og 326 ppi. Skjermene skal også ha bedre innsynsvinkel enn tidligere.

Minstemann veier 129 gram og er 6.9 millimeter tykk, mens storebror veier 172 gram og måler 7.1 millimeter i dybden. Begge modellene leveres med 16 GB, 64 GB eller 128 GB lagringsminne.

NFC gjør Iphone 6 klar for Apple Pay. Foto: NTB scanpix

A8-brikken skal gi 20 prosent raskere prosessorkrefter, og batteritiden skal være forbedret. Taletiden er økt fra 10 timer på Iphone 5S til henholdsvis 14 og 24 timert for Iphone 6 og Iphone 6 Plus.Apple Pay er navnet på den nye mobilbetalingsløsningen til Apple. Og ja de nye Iphone-modellene kommer med NFC. Akkurat slik mange hadde regnet med.

Iphone 6 og Iphone 6 Plus kan forhåndsbestilles i Norge fra 26. september. Begge modellene kommer naturlig nok med Ios 8 som blir tilgjengelig fra 17. september.

Norske priser er foreløpig ikke fastsatt, det eneste Apple gitt ut med var amerikanske priser med to års binding.

Les også:Nå kommer de pin-løse bankkortene!

Smartklokken klar

Så er Apple-sjefen på scenen igjen, han har nemlig mer å by på.Og der er den, smartklokken fra Apple som det har vært spekulert så mye i.

Men navnet blir hverken Iwatch eller Itime: Apple Watch skal det nye eplebarnet hete.

Klokken er firkantet og ikke rundt slik eksempelvis Motorola 360 og skjermen er av safirglass.

Brukergrensesnittet er nytt, og man manøvrer ved å skru på et hjul, later det til.

— Som ventet

Jorunalist og mobilekspert i Teknisk Ukeblad, Marius Valle, som følger lanseringen på nett fra Norge, mener mye er ventet med de nye iIphone-ne.

— Skjermoppløsningen er ikke så spesiell, men antakelig mer enn høy nok. Det er jo ikke lett, for ikke å si umulig, å se forskjell på 720p og 1080p på skjermer under 5 tommer. Det skal bli spennende å se hvor gode de er. Så langt ser det ut til at de får på plass det konkurrentene har drevet med i år.

Valle mener det mest interessante er at Apple jobber med tale over 4G og IP-telefoni over Wi-Fi med handoff til mobilnettet.

— Apple Pay ser interessant ut. Det kan sette fart på mobilbetaling generelt tror jeg. Og så smartklokken da. Den ser lekker ut, sier Valle.

- Måtte komme med større skjermer

— Med iPhone 6 og 6 Plus har Apple gjort noe de måtte gjøre – å komme med smartmobiler med større skjermer. Det er den veien resten av markedet har gått. Når det er sagt, så er det ikke så veldig mye revolusjonerende med Iphone 6, sier fagredaktør i mobilnettstedene Amobil og Mobilen, Kurt Lekanger

Han viser til at telefonene er tynnere og har fått bedre batteritid, og at 5.5-tommeren har fått optisk bildestabilisator.

- Men spesifikasjonene er ikke spesielt imponerende sammenlignet med konkurrentene. For eksempel har 4,7-tommersversjonen av Iphone 6 lavere skjermoppløsning enn de viktigste konkurrentene.

Les også:

Her er Samsung og Sonys nye flaggskip

Så bra er Xbox One satt opp mot konkurrentene

Norsk filmbransje vil ha avgift på bredbåndet ditt

Les også: Men det var skjerfmannen som stjal Apple-showet