– Det ukrainske folk støtter dette fullt og helt, mens politikerne ønsker å leke krig, svarte Ukrainas president Petro Porosjenko, og irettesatte sin egen statsminister.

-Første jobb er å skape fred, sa Porosjenko.

Forvirringen er stor om en eventuell fredsavtale i Ukraina, etter at både Ukrainas president Petro Porosjenko og Russlands Vladimir Putin tidligere i dag sa at man er enig om flere tiltak for å stoppe krigen.

Under et besøk i Mongolia i dag presenterte Putin sin syv punkts plan for å stoppe det han beskrev som "blodbadet i Ukraina".

Putins "fredsplan" blir i ettermiddag blankt avvist av Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk som et forsøk på å lure Vesten og unngå sanksjoner.

Fra KGB-sjef til president:

— Russland har tidligere ignorert eller ødelagt alle tidligere fredsavtaler – i Genève, i Normandie, i Berlin og i Minsk – og den eneste løsningen er at Moskva trekker alle sine styrker ut av Ukraina, sa den ukrainske statsministeren i ettermiddag.

Uttalelsene står i skarp kontrast til meldingene fra Ukrainas president om at en avtale om våpenhvile kan være nært forestående.

Les også:

Her er Putins syv punkter

Putins plan ble presentert under et besøk i Ulan Bator i Mongolia i dag, kort tid etter at ukrainske myndigheter gikk ut med meldinger om en "permanent" fredsplan:

  • 1. Alle militære grupper – både ukrainske styrker og russiskstøtte opprørerne – stopper alle offensive operasjoner i østlige Ukraina.

  • 2. Ukraina trekker styrkene så langt tilbake at artilleri ikke kan nå befolkede områder.

  • 3. Innføre full og "objektiv" internasjonal kontroll som overvåker våpenhvilen.

  • 4. Stoppe bruk av flyvåpen mot byer.

  • 5. Utveksling av fanger uten vilkår.

  • 6. Opprette humanitær korridor for flyktninger, og levere nødhjelp til Donetsk og Luhansk.

  • 7. Gjenoppbygge den ødelagte infrastrukturen i østlige Ukraina.

— En endelig avtale mellom myndighetene i Kiev og det sørøstlige Ukraina kan bli oppnådd og sementert under møtet i kontaktgruppen 5. september, sa president Vladimir Putin ifølge russiske nyhetsbyråer.

— Jeg har planen her, skrevet for hånd, sa Putin.Kontaktgruppen består av representanter for Ukraina, de prorussiske opprørerne, Russland og Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE).

- En terroriststat

Noen timer senere gjorde Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk det klart at han anser Putins plan som et forsøk på før Vesten bak lyset. — Russland er en terroriststat, en aggressiv stat og er ansvarlig ifølge internasjonale lover, sa Jatsenjuk.

Han hevdet dessuten at russernes plan er lagt frem for å forvirre NATO-toppmøtet og forhindre at det kommer nye sanksjoner.

— Putins egentlig plan er å ødelegge Ukraina og gjenreise Sovjetunionen, sa Ukrainas statsminister.

Uttalelsene ble gitt i et møte overført på ukrainsk TV i dag.

— Det beste for Ukraina er en enpunktsplan: tilbaketrekking av russiske tropper i Ukraina.

Mye tyder på at uttalelsene var rettet mot opinionen i Vest-Ukraina, hvor den ukrainske regjeringen kan få store problemer dersom man gir innrømmelser i en eventuell fredsavtale.

Flere av de halvmilitære ukrainske gruppene som deltar i krigen i øst, har gjort det klart at de ikke vil stoppe før russerne og opprørerne er jaget ut av Ukraina.

– Vil ikke la politikerne leke krig

Kort tid etter de kraftige uttalelsene til Ukrainas statsminister, kom Ukrainas president Petro Porosjenko på banen med det som kan tolkes som kritikk av hans egen statsminister.

– Det ukrainske folk støtter dette fullt og helt, mens politikerne ønsker å leke krig, sa Porosjenko.

— Jeg har lyst til å si at jeg ikke kommer til å tillate dette.

Porosjenko sa at forventer at kontaktgruppen lanserer en fredsprosess for Øst-Ukraina fredag, melder NTB og Reuters.

Porosjenko erklærte onsdag formiddag at han og Russlands president Vladimir Putin var blitt enige om en permanent våpenhvile for Øst-Ukraina, der prorussiske separatister er i krig med ukrainske regjeringsstyrker.

Det ble senere moderert til at de er enige om rammeverket for en våpenhvileavtale etter en telefonsamtale onsdag morgen. Putin fulgte opp med å legge fram en sjupunktsplan som han mener kan løse konflikten

Kampene fortsetter

Tidligere i dag sa pressetalsmennene til både Putin og Prosjenko at de to presidentene hadde diskuterte mulige fredstiltak på telefon, og blitt enige om en rammeplan.

Dette ble senere modifisert. Men begge presidentene holder fast ved at det er mulig å få til en fredsavtale de nærmeste dagene.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters kunne man i formiddag høre kraftig eksplosjoner i utkanten av den store byen Donetsk.

Putins franske skip

Den franske presidenten president François Hollande varslet i dag at Frankrikes leveranse av et nytt helikopterhangarskip til Russland kan bli utsatt.Putin har bestilt to nye høyteknologiske hangarskip av Mistral-klassen til 1,8 milliarder euro.

Det første skipet skulle leveres nå i oktober, mens det andre skal være klart neste år.

I en uttalelse sa presidenten at "forholdene ikke ligger til rette for" at det svært kontroversielle salget kan gjennomføres nå som følge av det Russlands politikk i Ukraina.

– Presidenten har avgjort at til tross for muligheten for en våpenhvile, som ennå ikke er bekreftet og trådt i kraft, ligger ikke forholdene til rette for at Frankrike kan godkjenne leveringen av det første helikopterhangarskipet, heter det i uttalelsen fra presidenten ifølge NTB.

Les også: