Malin Berås forteller at hun gjennom avtalen med spillselskapet endelig kan leve av travsporten. Foto: malinberaas.blogg.no

Rytterstjernen har inngått en avtale med det Malta-baserte spillselskapet Leo Vegas. Det har fått Norsk Rikstoto og Det Norske Travselskap til å reagere. Travselskapet sendte fredag epost til Berås. Hun hadde fram til mandag på å bestemme seg. Bryte samarbeidet mred Leo Vegas, eller miste lisensen.

— Selvfølgelig er det ikke aktuelt å bryte samarbeidet. Jeg har nå levert inn lisensen min frivillig selv. Det betyr nok at jeg ikke kan ri hest på stevner i Norge. Det får heller være, sier hun til Fædrelandsvennen.

— Travsporten genererer ingen penger til meg, så det er helt uaktuelt å bryte med Leo Vegas. Det jeg gjør nå, kan faktisk redde min situasjon. Jeg kan fortsette for fullt, og investere penger i travsporten. For meg er dette veldig positivt, sier Berås, som karakteriserer avtalen som veldig bra.

— Jeg kunne ikke si nei. Hvor mye det er snakk om, har jeg ingen kommentar til, sier Berås som er den største profilen i montésporten i Norge. Jenta fra Kristiansand har jobbet hardt for å komme dit hun er i dag.- Jeg har endelig fått en gyllen mulighet til å leve av dette. At travsporten vil sette en sperre på det, er ikke til å forstå, sier hun.

Ønsker samarbeid

Egentlig ønsket hun å fortsette samsarbeidet med Travselskapet, men hun dropper nå hest i Norge. Berås ser vestover og østover.

— En mulighet er USA, men mest sannsynlig satser jeg i Sverige. Jeg kan ri med ny lisens for et annet land. De har monté i USA også. Da får jeg være med på å gjøre den større enn den allerede er der. Det finnes mange muligheter for meg, sier hun.

Berås forstår ikke hvorfor Norsk Rikstoto og Det Norske Travselskap reagerer så kraftig.— Monopolet styrer det meste. Nå kommer det noe de tror er en konkurrent, og de ønsker å verne om sitt. De burde heller åpne for et samarbeid, slik at vi kan få gjort denne sporten større. Den kan bli utrolig stor, bare man gjør de riktige tingene, sier Berås.

Hun mener saken hadde stilt seg annerledes om hun hadde vært profesjonell kusk eller trener.

— Dette er noe helt annet. Jeg er amatør, og tjener ikke en eneste krone på trav. De bør være glad for at noen vil profilere travsporten i Norge, sier Berås.

- En uklok beslutning

25-åringen sier at ingen i Norge har kontaktet henne for et samarbeid tidligere.

— De er sure, men de skulle bare være først ute. De har hatt sjansen i flere år til å bruke meg i reklamekampanjer, men de har ikke sett potensialet, sier Berås.

Monopolet styrer det meste. Nå kommer det noe de tror er en konkurrent, og de ønsker å verne om sitt.

— Vi er ikke sure. Vi må forholde oss til de lover og regler som er vedtatt i travsporten. Det er vårt verktøy til å styre travsporten, svarer Rune E. Gustavsen, som er generalsekretær i Det Norske Travselskap.

— Vi synes det er en uklok beslutning, forklarer han.

Det Norske Travselskap har det siste døgnet forsøkt å finne ut om det har vært tilsvarende saker tidligere, slik at det kunne eksistere noe som kunne danne en presedens i travsporten.

— Det har ikke vært tilsvarende saker, sier Gustavsen som likevel fastholder sin holdning.

Malin Berås forteller at hun gjennom avtalen med spillselskapet endelig kan leve av travsporten. Foto: malinberaas.blogg.no

Kan bli suspendertSaken ble oversendt styret i Det Norske Travselskap som fredag formiddag ga Berås beskjed om at de ga henne frist til mandag 15. september med å trekke seg fra avtalen med spillselskapet. Hvis hun ikke ville fratre avtalen med spillselskapet, ville saken gå til Domskomiteen med begjæring om suspensjon. Berås risikerte å bli suspendert i første omgang.

— Å suspendere en person, er relativt alvorlig. Det er en unik situasjon at en utøver tar dette steget, uttalte Gustavsen til Fædrelandsvennen før det ble klart at Berås selv leverer inn lisensen.

— Berås sier hun vil få lisens i et annet land om hun mister den her. Hva tenker du om det?

— Alle travland i Europa har samarbeid i den europeiske unionen (UET). Hvis hun mister lisensen her, kan hun ikke ri noen steder i Europa, fortsatte Gustavsen.

Saken ville ha blitt lagt død hvis Berås hadde avsluttet engasjementet med spillselskapet, ifølge Det Norske Travselskap.