Frps folk på Stortinget heller nå en solid bøtte kaldt vann over hodet på dem som har forventninger om at Regjeringen vil fjerne et stort jafs av formuesskatten i statsbudsjettet for 2015. I Dagens Næringsliv torsdag krever NHO-president Tore Ulstein at satsen for de som betaler formuesskatt senkes fra dagens 1,0 prosent av formuen til 0,5 prosent, og uttaler at «noe mindre er et løftebrudd»

— Jeg synes NHO bør roe seg litt, parerer Frps finanspolitiske talsperson Gjermund Hagesæter.

— Vi har hatt en regjering i åtte år som har skjerpet formuesskatten. Nå har vi får en regjering som har begynt å trappe ned formuesskatten, og som sier vi vil redusere satsen og øke bunnfradraget, sier Hagesæter til Aftenposten.

- Er det realistisk å senke formuesskatten så mye neste år som NHO krever?

— Nei det tror jeg ikke er realistisk. Det tror jeg rett og slett ikke det er rom til uten å tøye og bøye handlingsregelen.

Umulig for Frp

Hagesæter sier Frp er opptatt av at det skal være en balanse mellom kuttene som gis i formuesskatten og kuttene som kommer vanlige lønnsmottakere til gode.

— Det vil være helt umulig for Frp å godta et budsjett der nesten bare lettelser i formuesskatten ligger inne. Vi kan gjerne være med på store kutt i formuesskatten, men da må det også være store skattekutt til vanlige folk, understreker Hagesæter.

Les også:

På Frps ønskeliste for skattekutt som kommer vanlige lønnsmottakere til gode står blant annet økt bunnfradrag og et kutt i bilavgiftene, for eksempel engangsavgiften.

— Prioriterer Høyre og Frp likt når det gjelder hvilke skatter som skal kuttes og hvor raskt?

— Nei, det gjør vi ikke. Hovedbudskapet jeg får fra våre velgere er at de ønsker å gjøre noe med bunnfradraget i formuesskatten, før man gjør noe med prosentsatsen. Her tror jeg nok Høyre tenker annerledes. Frp er nok mer opptatt av skatteletter for vanlige folk enn Høyre. Jeg vil ikke dramatisere forskjellene, men vi er to ulike partier.

Stor spenning

Solberg-regjeringen loveri sin regjeringsplattform å trappe ned formuesskatten, men har ikke lovet at hele skatten skal bort i løpet av fireårsperioden.

I fjor høst fikk den ferske regjeringen bare noen uker på seg til å flikke på den avgåtte Stoltenberg-regjeringens forslag til 2014-budsjett.

Det er derfor knyttet stor spenning til budsjettet for 2015 som legges frem i oktober, som blir det første statsbudsjettet Høyre/Frp-regjeringen lager fra bunnen av.

I et intervju med Dagens Næringsliv i slutten av juni antydet stortingsrepresentant Hans Andreas Limi (Frp), som er Hagesæters kollega i finanskomiteen på Stortinget, at et realistisk anslag er at satsen for formuesskatten settes ned fra 1,0 prosent til 0,8 prosent og at bunnfradraget økes fra én million til to millioner kroner.

En slik modell har en prislapp på fem-seks milliarder kroner.

Vente på Scheel-utvalget

Limi understreker overfor Aftenposten at han ikke kjenner innholdet i neste års budsjett, men at han svarte på et spørsmål fra avisen om hva som kan være en mulig nedtrappingsplan.

Stortingsrepresentanten er enig med Hagesæter i at det ikke er realistisk med så store kutt i formuesskatten neste år som NHO ønsker seg.

Han minner om at det regjeringsoppnevnte Scheel-utvalget skal legge frem sin innstilling i oktober, etter at neste års statsbudsjett er gått i trykken. Utvalget skal vurdere endringer i selskapsskatten, men vil også komme med vurdering av andre mulige skatteendringer.

— De vil se på både innretningen, nivået og satsene. Da tror jeg det er fornuftig å være litt avventende med endringer i skatte- og avgiftspolitikken med tanke på den innstillingen, sier Limi.

Mer til vei

I Klassekampen torsdag lover statssekretær i samferdselsdepartementet Bård Hoksrud (Frp) milliardpåplusning til veibygging i neste års budsjett. Flere tillitsvalgte i Frp sier til avisen at de mener det er viktigere å prioritere samferdsel fremfor skattekutt dersom de må velge.

LES OGSÅ:

— Det er en del områder det er viktig for Frp å prioritere opp, som helse og ikke minst samferdsel. Det man sannsynligvis vil se i 2015-budsjettet er en kombinasjon av en tydelig satsing på samferdsel og skattekutt. Men vi klarer ikke alt på en gang, understreker Limi.

Frikortgrensen

Frps ungdomsorganisasjon FpU åpner torsdag sin sommerleir på Skottevik feriesenter. Skatt er et av temaene i FpU-leder Atle Simonsens tale til ungdommmene som deltar.

— For meg er det langt viktigere å gi skattelette til vanlige folk enn å gi skattelette til de som har mest, sier Simonsen til Aftenposten.

Formuesskatten står derfor ikke øverst på hans kuttønskeliste.

FpU-leder Atle Simonsen. Foto: Braastad, Audun

Simonsen vil heller prioritere en økning i frikortgrensen fra dagens nivå til 100.000 kroner, som vil komme blant annet studenter til gode.— Vi har spilt inn til Regjeringen at dette er vårt hovedønske i 2015-budsjettet, sier ungdomspartilederen.

- Hvor uenige er dere og Høyre om hvilke skatter som bør kuttes først?

— Jeg tror Høyre er mest opptatt av at det er de med mest intekter som skal få skattelette. De ønsker også at det skal være høye bomavgifter, bilavgifter og alkoholavgifter. Det vil ikke vi. Vi mener formuesskatten skal fjernes i løpet av fire år, men vi må begynne med skattelette for vanlige folk, mener Simonsen.

Diskusjon om tempo

Høyres finanspolitiske talsperson Svein Flåtten mener det ikke er noen store forskjeller mellom Høyre og Frp når det gjelder prioriteringer i skattepolitikken.

— Så langt opplever jeg en stor grad av enighet om budsjettet man kom frem til for 2014. Jeg tror heller ikke man vi se noen stor strid mellom regjeringspartiene om skatt og samferdsel i arbeidet med neste års budsjett. Man har samme siktemål og jobber seg frem til enighet, sier Flåtten.

Høyre-toppen har tidligere uttalt at han mente Frps antydning om et kutt i formuesskattesatsen fra 1,0 prosent til 0,8 prosent var for beskjedent.

— Jeg kan ikke si noe om hvilket tempo vi får til. Vi startet med å kutte i formuesskatten i tilleggsproposisjonen, og kommer helt sikkert til å fortsette med dette i 2015-budsjettet.

- Er NHO-presidentens ønsker om en halvering i satsen neste år realistisk?

— Jeg skjønner veldig godt Tore Ulstein og NHOs utålmodighet etter to regjeringsperioder der vi hele tiden opplevde skatteskjerpelser, ikke lettelser. Regjeringen har forpliktet seg til reduksjoner i formuesskatten i denne perioden gjennom betydelig økte bunnfradrag og reduksjon i satsen. Så blir det en diskusjon om tempo.

- Frp-politikere sier i Klassekampen i dag at de mener økte bevilninger til samferdsel er viktigere enn skattekutt. Er du enig i den vurderingen?

— Både samferdsel, skatt og utdanning er viktig. Prioriteringer av dette tror jeg Regjerigen får ta i forkant av budsjettfremleggelsen, det er ikke prioriteringer enkeltrepresentanter skal ta i det offentlige rom.

Hovedlinjene i neste år statsbudsjett spikres i Regjeringens budsjettkonferanse i slutten av august.