I januar er det nå målt 134.000 ledige, som utgjør 4,8 % av arbeidsstyrken. Det er kun et tidsspørsmål før vi dessverre kommer over 5 %.

Det er på nivå med det høyeste som SSB har målt. 71.000 unge mellom 17 og 29 år står uten skole eller arbeid. Norsk arbeids— og næringsliv er i ferd med å oppleve sin verste krise siden andre verdenskrig. Vi har en regjering som ikke ønsker å bruke penger av betydning på motkonjunkturtiltak.

Holde folk i arbeid

Skatt fra folk som jobber er den aller viktigste inntektskilden for landet. Skatt og arbeidsgiverinntekt utgjør ca. 50 % av all inntekt til fellesskapet. Det aller viktigste grepet enhver regjering må prioritere er derfor å holde folk i arbeid, og å arbeide målrettet for å få ned ledigheten. Regjeringens eneste svar så langt, har vært mindre skatt til dem som har mer enn nok fra før. Det viser seg å være en meget dårlig strategi.

Les også :

Regjeringen svekker det organiserte arbeidslivet gjennom mer midlertidige tilsettinger. De svekker arbeidstidsordninger og fjerner kollektiv søksmålsrett. Det virker som om regjeringen har til hensikt å ta bort mest mulig av det lovverket som har vært fagforeningers styrke. Det gir lavere lønninger og flere løsarbeidere.

Det virker som om regjeringen har til hensikt å ta bort mest mulig av det lovverket som har vært fagforeningers styrke.

De gjør svært lite med økende arbeidslivskriminalitet, sosial dumping og skatteunndragelser. Det fører til at flere etablerte fagarbeid er i ferd med å gå i oppløsning. Seriøse bedrifter må gi opp fordi de ikke kan konkurrere med kriminelle aktører. Leder for skattekrim i Skatt Øst, Jan-Egil Kristiansen, slo fast overfor Dagsavisen i fjord at tapte skatte— og avgiftskroner kan utgjøre så mye som 150 milliarder årlig. Han påpekte at skatteunndragelser er med på å utfordre finansieringen av velferdsstaten. Det burde derfor settes inn mye mer ressurser på bekjemping og forebygging av problemet, spesielt etter den siste tids avsløringer.

Avslørt som luft

I stedet for at regjeringen øser ut milliarder i skattekutt, som de ikke kan dokumentere har noen som helst virkning på arbeidsledigheten, burde penger vært omfordelt til det som gir økt sysselsetting. I budsjettet i høst varslet regjeringen riktig nok en tiltakspakke på 4 milliarder. Mesteparten av pakken har dessverre, gjennom avsløringer i media blitt avslørt som luft.

Les også :

Hvis regjeringen virkelig ønsker å gjøre noe med ledigheten så finnes det f.eks. store etterslep på vedlikehold av kommunale og statlige bygg. Det er et skrikende behov for å bygge ut kollektivtilbudet og infrastruktur. Kommuneøkonomien må styrkes, ikke svekkes slik kan planer og prosjekter framskyndes, nettopp i tider som disse. Hva med bygging av miljøvennlige ferger, plugging av ferdige brønner i Nordsjøen, mer satsing på miljøvennlig industri osv.

Det er bare fantasien som setter grenser hvis man virkelig vil gjøre et krafttak for å bekjempe økende ledighet. Men da må regjeringen ha vilje til å gjøre noe! Dessverre ser det ut for at ideologien og troen på markedskreftene er mye større enn viljen.