— Kjennelsen fra Oslo tingrett innebærer et nytt kapittel for Norge der vi snakker om sensur på nett, sier Simon Valvik, tidligere leder for Sørlanet og the Gathering.

Dette er en prinsipiell diskusjon som handler om å sperre visse nettsider. Han reagerer på onsdagens kjennelse fra Oslo tingrett.

Syv ulovlige fildelingsnettsider, deriblant The Pirate Bay blokkeres. Avgjørelsen kom etter at norske og internasjonale aktører innen film- og musikkbransjen saksøkte de åtte norske internettleverandørene. Oslo tingrett gav saksøkerne medhold, og dermed må nettleverandørene blokkere tilgangen til disse sidene.

- Hva blir det neste?

Simon Valvik, som også har laget dokumentar om fildeling og piratkopiering, mener at rettighetshavere selvfølgelig har rett til å få betalt for det de lager. Men det er ikke det diskusjonen handler om, mener han:

Fildelere som oppsøker disse nettverkene vil ikke la seg stanse. - Dette er en prinsipiell diskusjon som handler om å sperre visse nettsider. Kjennelsen innebærer at man tar stilling til hvilke nettsider som er egnet for folk flest, og er en form for sensur. Da er det mange som tenker: hva blir det neste? Dessuten er det ikke bare ulovlig fildeling som blokkeres på disse sidene. Her foregår det også lovlig fildeling, og det er en rekke lovlige forum og communities som også blir stengt, sier Valvik.

- Vil ikke la seg stanse

Men selv om disse sidene stenges, tror ikke Valvik at det blir slutt på ulovlig fildeling.

Popcorn Time har gjort fildeling såpass populært, at mannen i gata vet ikke en gang at han er fildeler. - Fildelere som oppsøker disse nettverkene vil ikke la seg stanse. De kan skaffe seg VPN-klienter som gjør at de kan koble seg opp til de sidene de vil, selv om de er sperret. De blokkerte sidene vil opprettes på nye domener og undersider, og tilbyderne av disse sidene vil gå aktivt ut i diverse forum for å peke brukerne videre, slik at de kan bruke de sperrede sidene likevel.

- Så du tror ikke at kjennelsen kan skremme folk fra å bruke disse sidene?

- Popcorn Time har gjort fildeling såpass populært, at mannen i gata vet ikke en gang at han er fildeler. De som reagerer sterkest på denne dommen er nok nerdene, de som har vært i fildelingsmiljøet lenge. De blir nok heller provosert enn skremt, fordi man tenker på sensur. Når man i Norge begynner å sperre innhold på internett, hva blir da det neste, er det nok mange som tenker, sier Valvik og utdyper:

— Denne kjennelsen er i beste fall en illusjon om at kan sperre nettsider. Folk som vil komme seg inn på dem, vil klare det uansett.

- Alt på ett sted

Simon Valvik mener at bransjen ikke har tatt inn over seg ny teknologi, og at det delvis er grunnen til at det er vanskelig å stoppe ulovlig fildeling.

- På Pirate Bay og Popcorn Time har du alt på ett sted. Det har du ikke på noen av de lovlige sidene. Skal du se serier og film, må du abonnere på tv-kanalenes streamingprodukter, og du må ha Netflix og HBO. Man burde kunne få film samlet på ett sted, og musikk på ett, og det må bare være brukervennlig.

PopcornTime, et fildelingsprogram som gjør at du kan dele en film med andre samtidig som du ser den, er ikke nevnt i kjennelsen. Denne tjenesten øker i popularitet, men er ikke en lovlig tjeneste.