KRISTIANSAND: — Nei, nei, nei! At Elkem engasjerer seg tungt i et prosjekt på Hønefoss for å fremstille trekull til erstatning for importert koks og kull i silisiumproduksjon, betyr slett ikke at Eyde-klyngens biokarbonprosjekt legges på is. Arbeidet går videre. Får vi det til som vi håper, blir utfordringen å skaffe nok, sier Helene Falch Fladmark.

Hjelpe Follum

Fædrelandsvennen har ringt den daglige lederen for Eyde-klyngen, samarbeidsorganisasjonen for Sørlandets prosessindustri. Bakgrunnen er en melding fra Elkem om at konsernet, sammen med Treklyngen, Avinor og energiselskapet Vardar, satser på prosjektet som også skal gi nytt liv til skognæringen på Follum.

Så er saken at Eyde-klyngen også har ambisjoner i samme retning. For ett år siden omtalte Fædrelandsvennen prosjektet Eyde Biokarbon, som enkelt uttrykt går ut på å erstatte importert, fossilt koks og kull («reduksjonsmateriale») i metallproduksjon med lokalt fremstilt trekull. Riktignok vil også det medføre brenning og utslipp - først når trevirket skal omdannes til trekull, deretter i selve produksjonsprosessen - men i henhold til internasjonalt anerkjente regler, regnes det som nullutslipp fordi skogen fanger ny CO2 når den gror opp igjen.

Forskjellige behov

— Det spesielle her er at de involverte Eyde-bedriftene, som er Elkem, Saint-Gobain Ceramic Materials, Alcoa Lista og Eramet, fremstiller forskjellige materialer ut fra forskjellige resepter, og følgelig har behov for trekull med forskjellige karakteristika. Dette jobber vi altså videre med! forvisser Helene Falch Fladmark.