Mikrokraftverk Foto: Illustrasjon: Eivind Vetlesen
Ny type solceller Foto: Illustrasjon: Eivind Vetlesen
Kunstig fotosyntese Foto: Illustrasjon: Eivind Vetlesen

Hele 35 millioner kroner satses nå på fire prosjekter som har forholdsvis høy risiko for ikke å lykkes. Men skulle de lykkes, kan de få avgjørende betydning for fremtidens energiløsninger.

Tolv kandidater ble i utgangspunktet plukket ut til å konkurrere om hvem som har de beste og mest nytenkende prosjektene for miljøvennlig energi. I slutten av august ble de ulike idéene presentert for et internasjonalt ekspertpanel, og torsdag ble vinnerne kåret. Følgende fire prosjekter gikk helt til topps:

— En helt ny type batterier.

- En ny, ultraeffektiv solcelle.

- Ørsmå kraftverk som bidrar til sikrere drift av større kraftanlegg.

- Drivstoff laget av CO2 og luft.

Dette er prosjekter som er på et såpass tidlig stadium at de ikke ville fått midler gjennom Forskningsrådets ordinære utlysninger. Men i erkjennelse av at det må satses på helt nye og uprøvede ideer, kom pilotutlysningen «nye energikonsepter» i stand.

— Dette er en spennende satsning med høyere risiko for at man ikke får til alt man prøver på enn i de fleste forskningsprosjektene vi vanligvis støtter. Samtidig har prosjektene et stort internasjonalt potensiale for å løse helt sentrale utfordringer forbundet med utvikling og implementering av miljøvennlig energi. Vi snakker om utvikling av grensesprengende løsninger, sier Fridtjof Unander, direktør for Divisjon for energi, ressurser og miljø i Forskningsrådet.

afp000589480-5rz3q4n9bF.jpg Foto: Illustrasjon: Eivind Vetlesen

Nye batterier kan bidra til å løse lagringsproblemet for fornybar energi Batterier basert på flytende metall trenger ikke dyre membraner for å holde innholdet i batteriet adskilt. Det tyngste metallet synker og det letteste flyter opp. Dette gjør at batteriet kan bli billig, håndtere store mengder strøm og lagre mye energi fra fornybar energi som kan lagres og brukes når solen ikke skinner og vinden ikke blåser.

afp000589479-lex5fWUIg0.jpg Foto: Illustrasjon: Eivind Vetlesen

Ny type solcelle fanger større del av lyset Vanlige solceller kan bare ta opp lys på ett nivå, som svarer til én farge og en liten del av alt lyset som treffer jorda (den grå kurven til venstre i figuren). Ved å bruke silisiumkarbid (SiC) tilsatt små mengder andre stoffer kan man fange lys på tre nivåer samtidig, som tilsvarer tre forskjellige farger, og en mye større del av lyset.

afp000589478-7lMvODR1ib.jpg Foto: Illustrasjon: Eivind Vetlesen

Mikrokraftverk gjør fornybar energi mer lønnsomt Mikroskopiske kraftverk som lager strøm fra vibrasjoner kan gi energi til små sensorer og radiosendere på vindmøller og andre kraftverk som er vanskelig tilgjengelig, slik at man kan overvåke dem uten å bruke så mye ressurser på å sende ut eksperter for å kontrollere og reparere dem.

Fotosyntese-YqGb5qRzRX.jpg Foto: Illustrasjon: Eivind Vetlesen

Lage drivstoff og gjødsel fra CO2 og luft (kunstig fotosyntese)

Ved å bruke avanserte fotokatalytiske materialer (som bruker energien i lyset til å få kjemiske reaksjoner til å skje) kan man bruke sollys og strøm fra overskudd av energi i kraftnettet, til å lage drivstoff og gjødsel av nitrogen, vann og CO2 som man får fra lufta eller utslipp fra industrien