OPERASJON: Her foregår en kikkhullsoperasjon hvor livmoren til en kvinne blir fjernet. Alt blir filmet av HD-kamera, og legene kan se det på skjermene rundt seg. Samtidig skal alt bli lagret i pasientens journal når sykehuset får etablert et sentralt, digitalt arkiv. Foto: Tore André Baardsen
DESINFEKSJON: Her er markedets beste utstyr for vasking og desinfeksjon av utstyr som er brukt. Foto: Tore André Baardsen
ORANSJE: Personalet har fått helt nytt oppholdsrom. Foto: Tore André Baardsen
operasjon6.jpg Foto: Tore André Baardsen
operasjon4.jpg Foto: Tore André Baardsen

Se video over — og bla videre for flere bilder!

KRISTIANSAND: - Dette er et kvantesprang for sykehuset. Både for pasientene og de ansatte er dette noe av det beste som fins i verden i dag, forteller en entusiastisk byggesjef Øystein Kilander.

Han geleider oss rundt i korridorer dekorert i sprakende gulfarge.

Opptil to års forsinkelser, kostnadsøkninger på 160 millioner kroner, og ennå vet ikke sykehuset og Kilander når prosjektet blir fullført. Til sammen skal 13 operasjonsstuer oppgraderes til en sum på rundt 400 millioner kroner.

Men faktum er likevel at fire splitter nye og en oppusset operasjonsstue allerede er i bruk, selv om den offisielle åpningen ikke skjer før 26. september.

GAMMEL: Slik ser de gamle operasjonsstuene ut, med byggesjef Øystein Kilander. Foto: Tore André Baardsen

— De største framskrittene er ikke synlige, forteller avdelingsleder for operasjonsavdelingen Astrid Mathiassen.

Infeksjoner

Hun sikter blant annet til at det nå er installert et helt nytt ventilasjonssystem som garanterer stabil temperatur, og ren luft som ikke sprer luftbårne infeksjoner. I de gamle stuene, som fortsatt skal brukes til de nye står ferdig, er det langt høyere risiko for smitte gjennom luft. Og for å endre på temperaturen i rommet måtte personalet ringe til vedlikeholdsavdelingen, som gjorde det for dem. Nå styres det via en berøringsskjerm på veggen.

— Dessuten har vi nå avbruddssikker strømføring. Det vil si at selv om strømmen går i hele sykehuset, vil alle datamaskiner, høyteknologisk utstyr, lamper og annet som er strømdrevet, fortsette å virke uten avbrudd i operasjonssalen.

Katatstrofale

FORNØYD: Byggesjef Øystein Kilander er glad sykehuset endelig har kunnet ta i bruk fire nye operasjonsstuer. Foto: Tore André Baardsen

— Dersom en kirurg under en krevende operasjon plutselig ikke kan se hva hun gjør, kan det få katastrofale følger, sier Kilander.Mens de gamle stuene har to takmonterte utstyrstårn, har de nye sju. Dette er moduler som er fulle av det siste som fins av medisinsk teknisk utstyr. I stedet for å komme med dette rullende på trillebord, som man har gjort til nå, henger dette fast i taket på svingarmer som gjør dem svært fleksible i bruk.

Et helt nytt styringssystem for flatskjermene som henger i rommet, gjør at kirurgene har tilgang både til kamera til stillfoto, video som går i kontinuerlig opptak, røntgenbilder, mr-undersøkelser og alt som trengs av visuell informasjon til å sikre best mulig gjennomføring av operasjonen.

Keisersnitt

Nesten daglig utføres akutte keisersnitt. Rundt 200 ganger i året må den aller mest tidsavhengige operasjonen av alle utføres. Nå har sykehuset fått et eget rom som er reservert 24/7 hele året bare for akutte keisersnitt.

— Hvert sekund teller dersom fosteret hjerne ikke får blod. Vi satte det som må være ny rekord her om dagen. Da ble det slått alarm om at fosterlyden forsvant (hjertestans) klokka 1800. Klokken 1802 var fosteret ute, og etter 13 minutter var såret sydd og inngrepet over. Både mor og barn kom fra det uten skader, sier Kilander.

GULT: I korridorene er det malt med frisk gulfarge som gjør det mindre klinisk for både ansatte og pasienter. Her er (t.v.) Grethe Krüger Erdvik, avdelingsleder for anestesien, og Astrid Mathiassen som er avdelingsleder for operasjonsavdelingen. Foto: Tore André Baardsen

Optimale

For de ansatte vil arbeidsmiljøet bli langt bedre på grunn av gjennomtenkte tekniske løsninger. Kilander og Mathiasson mener de nå får absolutt optimale løsninger, innenfor det begrensede området de har til disposisjon. Operasjonssalene ligger også i midten av hjerteavdelingen, og hjertet i det ombyggede området er personalrommene.

Her er det friske oransje farger på veggene, dekorerte frostede glass, legekontor og møterom vegg-i-vegg.

— Her får vi skapt et godt fagmiljø og et godt kollegialt klima, sier Kilander.