AGDER: De ble pågrepet onsdag morgen i en stor, nasjonal aksjon mot et nettbasert miljø.

— Onsdag morgen aksjonerte vi på fem adresser i Agder. Vi har siktet sju personer for besittelse og distribusjon av bilder og filmer som viser seksuelle overgrep mot barn, sier politijurist Stine Gjøsund i Agder-politiet til Fædrelandsvennen.

Pågrepet hjemme

De siktene ble alle pågrepet hjemme hos seg selv. Personene er en mann fra Aust-Agder, samt fem menn og én kvinne fra Vest-Agder.

- Er noen av de siktede i familie med hverandre?

— Det ønsker jeg ikke å gå ut med, sier GJøsund.

Personene er i alderen 30-40 år.

— To personer er løslatt etter avhør i onsdag. Fem sitter fortsatt i arresten, sier Jøsund.

- Har noen erkjent straffskyld?

— Det ønsker jeg ikke å gå inn på.

44 har innrømmet straffskyld

I en pressemelding opplyser Kripos at den nasjonale aksjonen retter seg mot personer som deler bilder og filmer på internett som viser seksualiserte overgrep mot barn.

Det ble aksjonert i de fleste sakene onsdag. Aksjonen er kalt "Operasjon Share", og samtlige norske politidistrikter har startet etterforskning. Totalt er 68 saker opprettet, og 73 personer er siktet. 44 personer har innrømmet straffskyld.

Ifølge pressemeldingen fra Kripos er aksjonen et resultat av en innledende etterforskning utført mot personer som deler overgrepsmateriale på fildelingsnettverket «eDonkey2000».

600.000 bilder i et beslag

Materialet som er avdekket så langt i aksjonen er av svært grov karakter og i strid med straffelovens paragraf 204a.

— Å beskytte barn mot overgrep er noe av det aller viktigste vi kan gjøre. De som deler bilder og film som viser overgrep mot barn skal vite at de risikerer å bli tatt – både i aksjoner som dette og gjennom daglig politiarbeid, sier Ketil Haukaas, sjef Kripos i pressemeldingen.

I ett beslag fant politiet 600.000 bilder de mener er straffbare.

Går igjennom bilder

Politiet i Agder startet allerede onsdag med å gå gjennom beslaget av datamaskiner og lagringsutstyr. Krimtekniker Thor Hardeland anslår at det dreier seg om rundt 30 enheter.

— Vi har mange ukers arbeid foran oss, sier han til Fædrelandsvennen.

Han sier teknikerne har et profesjonelt forhold til bildene de skal gjennom.

— Men vi ser ting som andre mennesker i det store og hele slipper å se, sier Hardeland,

Mulige overgripere

Kripos presiserer at det per nå ikke foreligger informasjon om fysiske overgrep i de 68 sakene.

— Dette vil avklares gjennom videre etterforskning i politidistriktene. Basert på tidligere saker vet vi imidlertid at en stor del av de som besitter og deler overgrepsmateriale også selv begår seksuelle overgrep, heter det i pressemeldingen.